Τα 5 στάδια του ταξιδιού σύμφωνα με την Google
Ο σύγχρονος ταξιδιώτης τείνει να είναι μόνιμα συνδεδεμένος με το internet σε ότι αφορά το ταξίδι του. Η Google το 2011 ταξινόμησε την ταξιωδιτική εμπειρία σε 5 βασικά στάδια, τα οποία όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο. Μπορούν να γίνουν online μέσω internet. Είναι πολύ σημαντικό στο σχεδιασμό της digital marketing στρατηγικής και πλάνου του ξενοδοχείου να λαμβάνουμε υπόψη το κάθε στάδιο του ταξιδιού. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα 5 στάδια.
Στάδιο 1: Όλα ξεκινάνε από ένα όνειρο
Ένα ερέθισμα είναι αρκετό για να μας βάλει στη διαδικασία “χτισίματος” του ταξιδιού. Τι μπορεί όμως να το προκαλέσει; Μια φωτογραφία από ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο Facebook, μια παλιά μας ανάμνηση ή κάποια διαφημιστική καταχώρηση.
Ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε το όνειρο, το θέμα είναι ότι ο σπόρος φυτεύτηκε και ο μελλοντικός ταξιδιώτης έχετε ξεκινήσει να το συζητάει με φίλους και συγγενείς.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το στάδιο;
Σύμφωνα με έρευνα του 2011 , το 49% των ταξιδιωτών αναψυχής ανέφεραν ότι άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές τους μετά από μια online διαφήμιση.
Στάδιο 2: Οργάνωση ταξιδιού
Η σπίθα άναψε και ο δυνητικός μας ταξιδιώτης και πελάτης σας αρχίζει να ζητάει πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι του. Ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να φτάσει στην σελίδα των online κρατήσεων σας.
Ο λόγος είναι ότι ο ταξιδιώτης δεν έχει αποφασίσει για το ξενοδοχείο ή το μέρος που θα επισκεφθεί τελικά.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το στάδιο;
Ο μέσος χρήστης θα επισκεφθεί πάνω από 20 ταξιδιωτικά sites σε 9 διαφορετικές χρονικές στιγμές αναζήτησης. Τα καλά νέα είναι ότι το 62% χρηστών αναζητούν online για όλες αυτές τις πληροφορίες. Άρα είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός χρηστών.
Στάδιο 3: Η online κράτηση
Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας, έχει έρθει η πολυπόθητη στιγμή της κράτησης. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο μελλοντικός πελάτης σας θα βρει εύκολα και χωρίς κόπο το ξενοδοχείο ή η τουριστική επιχείρηση σας. Ιδανικα θα θέλετε η κράτηση να γίνει μέσω του website σας και ότι κάποιου άλλου ενδιάμεσου.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το στάδιο;
Το 37% των ταξιδιωτών ανέφερε ότι το internet ήταν αυτό που τους οδήγησε από την αρχή στην κράτηση, έναντι του δεύτερου δημοφιλέστερου τρόπου που ήταν η δια στόματος πληροφορία και αντιπροσώπευε το 16% του συνόλου.
Στάδιο 4: Μένοντας στο ξενοδοχείο σας
Κατακτήσατε τον πρώτο σας στόχο που ήταν να φέρετε τον νέο πελάτη στο ξενοδοχείο σας. Οι θετικές εντυπώσεις θα κερδηθούν από το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, άλλα το online digital marketing μπορεί να βοηθήσει. Δώστε πληροφορίες στον επισκέπτη σας σχετικά με τα hashtag που χρησιμοποιείται ή ποιό είναι το αγαπημένο σημείο φωτογράφισης των επισκεπτών σας. Ίσως μπορείτε να έχετε και μερικά selfie sticks τα οποία θα δανείσετε στους πελάτες σας.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το στάδιο;
Το 52% των ταξιδιωτών κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου για να βρούνε πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι τους.
Στάδιο 5: Μοιράζοντας την εμπειρία
Είναι η στιγμή που η ταξιδιωτική εμπειρία του πελάτη σας έληξε και θα μεταφυτεύσει το σπόρο σε έναν καινούργιο δυνητικό πελάτη. Μέσω των φωτογραφιών ή και αξιολόγησης σε κάποιο review sites όπως π.χ. το Tripadvisor, θα μεταφέρει την εμπειρία του στους υπόλοιπους χρήστες και πιθανούς πελάτες σας.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το στάδιο;
To 53% των ταξιδιωτών αναφέρουν πως μοιράζονται φωτογραφίες τους στα social media και αλλού. Επίσης το 49% των χρηστών θέλει και του αρέσει να διαβάζει αξιολογήσεις και ταξιδιωτικές εμπειρίες και απόψεις άλλων χρηστών. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες σας γίνονται και πρεσβευτές του ξενοδοχείου σας.
Αφήστε μια απάντηση