Kyros Asfis

Η διάρκεια ζωής των social media μηνυμάτων του ξενοδοχείου σας

Η παρακαλούθηση των στατιστικών είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά και προαπαιτούμενα μιας digital marketing στρατηγικής. Ο χώρος του ψηφιακού μαρκετινγκ επιτρέπει την μέτρηση κάθε λογής στατιστικών. Η ιδέα για να μετρήσουμε τη διάρκεια ζωής των μηνυμάτων στις διάφορες social media πλατφόρμες προήλθε από τα χιλιάδες μηνύματα που έχουμε δημιουργήσει και δημοσιεύσει για λογαριασμό των ξενοδοχείων πελατών μας. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε οτι κάθε μήνυμα εμφάνιζε ένα “κύκλο ζωής” που δεν διαφοροποιούταν σε μεγάλο βαθμό. Η έρευνα μας δεν αφορά την βελτιστοποίηση και την αναζήτηση της καλύτερης ημέρας και ώρας για τα post.

Πόσο διαρκεί ένα social media μήνυμα;

Το δείγμα της έρευνας είναι  λογαριασμοί ξενοδοχείων συνολικών μεγέθους γύρω τις 50.000 Facebook fans, 5.000 Twitter followers και 3.000 Instagram followers. Για να μπορέσουμε να εξάγουμε τα αποτέλεσματα της μέτρησης ορίσαμε δύο άξονες μέτρησης. Στον άξονα Χ το χρόνο από τη στιγμή της δημοσίευσης του μηνύματος και στον άξονα Υ το ποσοστό αλληλεπίδρασης / engagement των χρηστών (λάβαμε υπόψη όλες τις διαθέσιμες μορφές αλληλεπίδρασης όπως like, share, comment για Facebook, retweet και like για Twitter και like για Instagram)

γράφημα χρόνος ζωής των social media posts

Διαπιστώσαμε οτι από την στιγμή που δημοσιεύσαμε τα μηνύματα στα διάφορα social media accounts των ξενοδοχείων που συνεργαζόμαστε, στο Facebook χρειάστηκαν περίπου 43 ώρες προκειμένου το engagement των χρηστών να φτάσει το 100%, 31 ώρες στο Instagram και περίπου 41 ώρες στο Twitter.

Τα συμπεράσματα της μέτρησης

Το πρώτο συμπέρασμα (που δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ τους ιδιοκτήτες ή γενικούς διευθυντές των ξενοδοχείων) είναι η διαφορά στρατηγικής των πλατφορμών κοινωνικής σχετικά με την εμφάνιση παλαιότερου και πιο δημοφιλούς περιεχομένου.  Αυτό που χρειάζεται να επισημάνουμε είναι οτι το Facebook και το Twitter προσφέρουν το μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο social media μήνυμα σας. Ο λόγος που συμβαίνει έχει να κάνει με την τακτική διαχείρησης του περιεχομένου που ακολουθεί το κάθε social network (το facebook μέσω του αλγορίθμου του στο newsfeed και το twitter με το πρακτική εμφάνισης των tweets που έχουν γίνει όσο καιρό δεν έχει επισκεφτεί την πλατφόρμα κάποιος χρήστης).

Το δεύτερο συμπέρασμα μας οδηγεί ουσιαστικά στους χρόνους και την συχνότητα  που κάνουμε post ή tweet σχετικά με το ξενοδοχείο μας. Ένας γενικός κανόνας που θα μπορούσαμε να εξάγουμε είναι οτι τα ξενοδοχεία θα πρέπει να δημοσιεύουν, κατ’ ελάχιστον στο Facebook μεταξύ 3 και 4 μηνύματα την εβδομάδα, 3 με 4 tweets ανά ημέρα και 1 instagram post ημερησίως.

Παρατηρώντας  και μελετώντας τα στατιστικά απόδοσης των μηνυμάτων στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιστοποιούμε άλλα και να μεγιστοποιούμε την αποδοτικότητα αυτών δίχως να ξοδεύουμε διαφημιστικό budget για το boost αυτών. Επίσης κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο οι fans/followers μας αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο του ξενοδοχείου (οπότε μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια σειρά άλλων συμπερασμάτων που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των social media post μας).

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *