Kyros Asfis

Ποια digital marketing εργαλεία χρησιμοποιούμε για τα 5 στάδια του ταξιδιού

Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε ένα digital marketing πλάνο για ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να στηριχθούμε στα 5 στάδια του ταξιδιού

Το σύγχρονο digital marketing μας προσφέρει μια πλειάδα εργαλείων και τεχνολογιών που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Στην προκειμένη περίπτωση το ξενοδοχείο ως επιχείρηση αναζητά την αύξηση του καναλιού των απευθείας κρατήσεων 

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσω ποια είναι τα κατάλληλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κάθε ένα στάδιο του ταξιδιού.

Πίνακας Περιεχομένων

    Τα 5 στάδια του ταξιδιού και ποια digital marketing εργαλεία χρησιμοποιούμε

    τα 5 στάδια του ταξιδιού σύμφωνα με την έρευνα της google.

    Ας ξεκινήσω περιγράφοντας τι και ποια είναι τα 5 στάδια του ταξιδιού.

    Το 2011 η Google μελέτησε την ταξιδιωτική συμπεριφορά των χρηστών. Η μελέτη αυτή κατάληξε στο γεγονός ότι η ταξιδωτική εμπειρία χωρίζεται σε 5 στάδια. Συγκεκριμένα:

    Στάδιο 1: Το Όνειρο

    Στο στάδιο αυτό ο μελλοντικός ταξιδιώτης και επισκέπτης ενός ξενοδοχείου, λαμβάνει ένα ερέθισμα σχετικά με τον προορισμό. Έτσι ξεκινάει το όνειρο.

    Επίσης κατά το στάδιο αυτό ο χρήστης περιηγείται αναζητώντας πηγές έμπνευσης σχετικά με το ΤΙ θα έχουν ως εμπειρία διαμονής και ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να επιλέξουν το ξενοδοχείο για την διαμονή τους 

    Digital marketing εργαλεία για το 1ο στάδιο

    Κατά το στάδιο αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, σε μια πιο “συναισθηματική” κατάσταση. Δηλαδή, το βασικό κριτήριο τους είναι η ικανοποίηση της φαντασίας τους. Αυτό που αναζητούν, είναι έμπνευση για το επόμενο ταξίδι τους. 

    Για αυτό το λόγο, το ξενοδοχείο θα πρέπει να είναι έτοιμο προκειμένου να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα στον δυνητικό επισκέπτη του. 

    Παράλληλα θα πρέπει να τα ερεθίσματα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά σημεία διεπαφής του εν δυνάμει ταξιδιώτη.

    Στο 1ο σταδια από τα 5 στάδια του ταξιδιού, το ξενοδοχείο πρέπει να διεγείρει την φαντασία του ταξιδιώτη χρησιμοποιώντας κυρίως τα social media.

    Αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση, αυτή θα ήταν του ψαρά που απλώνει τα δίχτυα του σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία για να μεγιστοποίησει το αποτέλεσμα που προσβλέπει. 

    Έτσι και στο στάδιο 1, το ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί στα πιο σωστά σημεία και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να δώσει μια πρόγευση της εμπειρίας που θα ζήσει και γιατί θα πρέπει να επιλέξει το ξενοδοχείο σας. 

    Έμφαση στα Social Media

    Όπως εξήγησα και παραπάνω ατο 1ο στάδιο του ταξιδιού, κατά την διάρκεια του οποίου ο ταξιδιώτης προσπαθεί να “ονειρευτεί” το επόμενο ταξίδι του, θα πρέπει να κάνουμε εμφανή την παρουσία του ξενοδοχείου σε όσα περισσότερα σημεία μπορούμε. 

    Αυτό δεν μεταφράζεται να λειτουργούμε και να ενημερώνουμε οποιαδήποτε social media πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, άλλα αυτές που ταιριάζουν στο κοινό και τις digital personas που στοχεύουμε.

    Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις digital personas και πως μπορείτε να επιλέξετε τα σωστά social media για το ξενοδοχείο σας.

    Περιεχόμενο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το στάδιο του Ονείρου

    Το περιεχόμενο που αναρτάμε θα πρέπει να αναδεικνύει τα USP (Unique Selling Points), δηλαδή τα “δυνατά” και μοναδικά σημεία που κάνουν την εμπειριά διαμονής ξεχωριστή από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την δύναμη της εικόνας και ειδικότερα του video που παραμένει να βρίσκεται στις υψηλότερες προτιμήσεις του κοινού.

     

    • Φωτογραφίες και video που διεγείρουν την φαντασία: Δημιουργήστε οπτικό περιεχόμενο που μιλάει στο συναίσθημα και τοποθετεί τον χρήστη στο σημείο λήψης της εικόνας.  Μην περιορίζεστε στο σημείο διαμονής άλλα προβάλετε και άλλα σημεία ενδιαφέροντος του προορισμού στον οποίο δραστηριοποιήστε. 

    Tip: Χρησιμοποιήστε UGC (User Generated Content) δηλαδή περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει προηγούμενοι πελάτες σας, εφόσον βέβαια έχετε την συγκατάθεση τους.

    Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας που μπορούν να μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία διαμονής στον εν δυνάμει επισκέπτη σας.

    κλείστε μια δωρεάν συνάντηση με τον κύρο ασφή για την digital marketing στρατηγική και παρουσία για το ξενοδοχείο.

    Εάν θέλετε να μιλήσουμε ποια social media είναι τα κατάλληλα για το ξενοδοχείο σας και πως μπορείτε να δημιουργήσετε το καλύτερο περιεχόμενο για αυτά

    Newsletter για τους παλαιότερους πελάτες

    Στο στάδιο του Ονείρου, είναι η τέλεια ευκαιρία να επαναπροσεγγίσουμε παλαιότερους πελάτες του ξενοδοχείου και να τους υπενθυμίσουμε τις υπέροχες στιγμές που πέρασαν μαζί μας. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων με τα email των πελατών (και εφόσον διαθέτουμε την απαραίτητη συγκατάθεση) μπορούμε να εμπνεύσουμε ξανά το όνειρο με ένα newsletter. 

    Πως αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών στο στάδιο του Ονείρου

    Το πλεονέκτημα του digital marketing είναι ότι παρέχει μετρήσιμα αποτελέσματα, έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια του πρώτου στάδιού θα πρέπει να μετράμε και αξιολογούμε τα στατιστικά που αφορούν τις αλλελεπιδράσεις των χρηστών με το περιεχόμενο μας όπως π.χ. likes ή όποιας άλλης μορφής emoticon, σχόλια, σχόλια με tag κάποιων φίλων τους, share.

    Στην περίπτωση των newsletter μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε το open rate, δηλαδή πόσοι χρήστες άνοιξαν και διάβασαν το newsletter μας και βέβαια πόσοι από αυτούς έκαναν click σε κάποιον από τους συνδέσμους που φιλοξενεί.  

    Τέλος, θα πρέπει να παρακολουθούμε τα στατιστικά τα οποία σχετίζονται με την επισκεψιμότητα του website του ξενοδοχείου.

    Στάδιο 2: Έρευνα και Οργάνωση

    Κατά την διάρκεια αυτού του στάδιου, ο εν δυνάμει επισκέπτης προχωράει στην αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την διαμονή και τον προορισμό γενικότερα. Για το λόγο αυτό, το ξενοδοχείο θα πρέπει να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες βοηθητικές και υποστηρικτικές πληροφορίες στον ταξιδιώτη που τις αναζητεί.

    digital marketing εργαλεία που χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο για το στάδιο 2 από τα 5 στάδια του ταξιδιού.

    Digital marketing εργαλεία για το 2ο στάδιο

    Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι η στιγμή που έχουμε την δυνατότητα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και να αρχίσουμε να “μαζεύουμε πόντους” στην συνείδηση του εν δυνάμει επισκέπτη σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. 

    Μια ολοκληρωμένη παρουσία μέσω του δικού μας website, των social media, τους ΟΤΑ, την Google είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον τελικό χρήστη να αποφασίσει. 

    Άρα θα πρέπει να παρέχουμε την μέγιστη πληροφορία και την καλύτερη εικόνα του ξενοδοχείου (και δεν αναφέρομαι μόνο στο οπτικό περιεχόμενο)

    Έμφαση στο website

    Όταν με ρωτάνε πως αντιλαμβάνομαι το digital marketing, απαντώ ότι είναι μια σειρά από μετατροπές. Π.χ. βλέπω κάτι στα social media, μετά πάω στο website (αυτό ονομάζω ως μια μετατροπή).

    Έτσι λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις ο στόχος είναι να φέρουμε τον χρήστη στο website του ξενοδοχείου για την τελευταία μετατροπή. Αυτή του πελάτη όπου θα κάνει την κράτηση.

    Όσο διαρκεί όμως το στάδιο της Οργάνωσης πρέπει να φροντίσουμε να δίνουμε απλόχερα πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία της διαμονής. 

    Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην σωστή παρουσίαση των δωματίων καθώς και των υπόλοιπων χώρων του ξενοδοχείου. Μιλήστε για αυτά. Μην περιορίζεστε σε μια περιγραφή της μιας παραγράφου. 

    Επίσης, το blog είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία σε αυτή την φάση. Είναι το μέρος όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο (πέρα από την παρουσίαση των δωματιών και των κοινόχρηστων χώρων ή των εστιατορίων και bar) που σχετίζεται με την γενικότερη εμπειρία διαμονής. Αναπτύξτε περιεχόμενο για εστιατόρια της περιοχής που προτείνετε, γνωρίστε τα αξιοθέατα του προορισμού. Δώστε τις δικές σας προτάσεις και χρήσιμες πληροφορίες.

    Κάποτε είχα προτείνει σε έναν συνεργάτη ξενοδόχο ότιθα πρέπει στο website του ξενοδοχείου του (που είχε και ένα εκπληκτικό εστιατόριο) να δημιουργήσουμε άρθρα για εστιατοριακές προτάσεις. Με κοίταξε απορήμένος και μου είπε: “Μα και εγώ έχω εστιατόριο”.

    Του απάντησα ρωτώντας τον εάν πιστεύει ότι οι πελάτες του θα τρώνε κάθε μέρα αποκλειστικά και μόνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

    Η απάντηση του ήταν πως “Όχι, θα φάνε και αλλού”

    Άρα λοιπόν θα πρέπει να τους δίνεις τις προτάσεις σου και μέσω του website και πίστεψε με θα κερδίσεις και πελάτες από άλλα ξενοδοχεία.

    Έτσι και έγινε! Την επόμενη σαιζόν είχαμε μια εκπληκτική αύηξηση (άνω του 100%) για το εστιατόριο του με πελάτες και από άλλα ξενοδοχεία.

    Αυτό έγινε γιατί οι προτάσεις που έδινε (συμπεριλαμβανομένου και του δικού του εστιατορίου) μέσω ενός blog article διαβάζονταν και λαμβάνονταν υπόψη.

    Έμφαση στο SEO του ξενοδοχείου

    Οι χρήστες κάνουν αναζητήσεις.

    Και που τις κάνουν;

    Βασικά στις μηχανές αναζήτησης.

    Άρα θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί πως εφαρμόζουμε τις βέλτιστες SEO τεχνικές για το ξενοδοχείο. Που θα εξασφαλίσουν τις υψηλότερες δυνατές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

    Εαν θέλετε επισκεφτείτε το σχετικό άρθρο και διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως μπορεί το ξενοδοχείο να εμφανίζεται ψηλότερα στην Google.

     

    Tip: Αποφεύγετε τους επαγγελματίες που εγγυόνται ότι θα σας φέρουν στην 1η θέση της 1ης σελίδας. Δεν υπάρχει τέτοια εγγύηση.

     

    Οι χρήστες διαβάζουν τις κριτικές άλλων επισκεπτών

    Εφόσον ο χρήστης προσπαθει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο θα αναζητήσει να διαβάσεις τις κριτικές άλλων χρηστών σχετικά με αυτό.

    Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Brightlocal προκύψαν τα εξής αποτελέσματα:

     

    • 92% των χρηστών διαβάζει online reviews
    • το 40% των χρηστών διαβάζει 1-3 αξιολογήσεις για να διαμορφώσει άποψη
    • το star rating είναι το νούμερο 1 κριτήριο αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη οι χρήστες
    • το 68% των χρηστών εμπιστεύεται την επιχείρηση εξαιτίας των θετικών σχολίων
    • το 13% των χρηστών θα επισκεφθεί μια επιχείρηση που έχει λάβει 1 ή 2 αστέρια αξιολόγησης

    Αποδεικνύεται η σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να συλλέγουμε άλλα και να αντιμετωπίζουμε τις κριτικές. 

    Διαφημιστικές καμπάνιες

    Κατά την διάρκεια αυτού του στάδιου, είναι απαραίτητο να “τρέξουν” και διαφημιστικές καμπάνιες. Κατά την διάρκεια του σχεδιασμού αυτών (που έχει γίνει σε προγενέστερο χρόνο) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράμετροι:

     

    1. Σε ποιές πλατφόρμες θα εκτελεστούν (Google Ads, Meta Ads, TikTok Ads και meta search Ads όπως π.χ. Google Hotel Ads, Trivago κ.α.). Για την λήψη αυτής της αποφάσης θα στηριχθούμε στις digital personas που έχουμε δημιουργήσει για το ξενοδοχείο.  
    2. Τι τύπος διαφήμισης θα υλοποιηθεί. Ορισμένες πλατφόρμες, με την εισαγωγή των κατάλληλων pixels, tags, εκτός από την απλή διαφήμιση σε οποιοδήποτε μέσο μας δίνουν την δυνατότητα και της επαναστόχευσης (remarketing ή retargeting) των χρηστών που έχουν επισκευτεί το website ή το social media account. Αυτές βέβαια οι αποφάσεις επηρεάζονται από το budget που έχει προϋπολογίσει το ξενοδοχείο για διαφημιστικές δαπάνες.
    Πως λειτουργεί το remarketing

    Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζω τον τρόπο λειτουργίας του remarketing.

    Σε αυτό τον πίνακα παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας του remarketing για ένα ξενοδοχείο.

    Ο μέγιστος καλύτερος συνδυασμός είναι η εκτέλεση ενός διαφημιστικού πλάνου που θα καλύπτει όλα τα δυνατά μέσα που επισκέπτονται τα κοινά που ενδιαφέρουν το ξενοδοχείο μαζί με το remarketing και επαναστόχευση αυτών.

    Αυτό προκύπτει από την ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων του ξενοδοχείου.

    Ολοκληρωμένη παρουσία στην Google

    Το ξενοδοχείο οφείλει να έχει μια ολοκληρωμένη παρουσία στην Google. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει ένα πλήρες ενημερωμένο Google Business Profile και με ταυτόχρονη παρουσία στα Google Maps.

    Παρουσιά στους ΟΤΑ (booking, expedia κα)

    Ακόμα και εάν το ξενοδοχείο στοχεύει στην αύξηση και μεγιστοποίηση των απευθείας κρατήσεων, θα πρέπει να διαθέτει μια ολοκληρωμένη παρουσιά στους OTA όπως η Booking, Expedia και άλλοι.

    Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο άλλα η παρουσία στους ΟΤΑ ενισχύει το κανάλι των απευθείας κρατήσεων. 

    Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο που εξηγεί πως προκύπτει η αύξηση των απευθείας κρατήσεων με την ταυτόχρονη παρουσία σε ΟΤΑ.

    Πως αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών στο στάδιο της έρευνας και οργάνωσης

    Σε αυτό το πολύ νευραλγικό στάδιο απαιτείται η πολύ προσεκτική πολυεπίπεδη παρακολούθηση των στατιστικών.

    Πέραν από τα στατιστικά που αφορούν τα social media και βέβαια τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών, μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δοθούν σε:

    • στατιστικά που αφορούν το website του ξενοδοχείου
    • στατιστικά με την αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών καμπανιών
    • στατιστικά της Google παρουσιάς μας στο Businnes Profile

    Γενικότερα, αυτό το στάδιο είναι αρκετά σύνθετο καθώς οι χρήστες δημιουργούν πολλαπλά σημεία επαφής (touchpoints) με την online παρουσία του ξενοδοχείου, και θα πρέπει να ελέγχουμε το λεγόμενο customer journey ή αλλιώς ταξίδι του χρήστη.

    Στάδιο 3: Η κράτηση

    Αφού ο εν δυνάμει πελάτης σας έχει ολοκληρώσει την έρευνα του σχετικά με τον προορισμό και τις διαθέσιμες επιλογές για την διαμονή του, θα έχει καταλήξει στην απόφαση σχετικά με την κράτηση που θα κάνει.

    Η επιλογή έχει ήδη γίνει άρα οφείλουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολη διαδικασία για την ολοκλήρωση της κράτησης. 

    Στο στάδιο 3 του ταξιδιού το ξενοδοχείο θα πρέπει να δώσει έμφαση στην εμφάνιση της χαμηλότερης τιμή για απευθείας κράτηση καθώς και μια εύκολη διαδικασία ολοκλήρωσης της διαδικασίας κράτησης.

    Digital marketing εργαλεία για το 3ο στάδιο​

    Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να εστιάσουμε σε δύο σημεία:

     

    • Παρουσιάση καλύτερης δυνατής τιμής. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα price comparison widget, στο οποίο να εμφανίζεται η χαμηλότερη τιμή διανυκτέρευσης σε σύγκριση με όλα τα άλλα κανάλια πωλήσεων που χρησιμοποιούμε.
    • Μηχανή κράτησης. Η μηχανή κράτησης που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να προσφέρει την ευκολότερη διαδικασία για την ολοκλήρωση της κράτησης.

    Πως αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών στο στάδιο της κράτησης

    Εδώ έχουμε δύο κύρια στατιστικά τα οποία παρακολουθούμε.

    1. Τα στατιστικά που αφορούν την χρήση του Price Comparison Widget και
    2. Τις κρατήσεις που γίνονται στην μηχανή κρατήσεων του ξενοδοχείου.

    Στάδιο 4: Η εμπειρία διαμονής

    Ο επισκέπτης ταξιδιώτης ήρθε στο ξενοδοχείο. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η εμπειρία διαμονής όχι μόνο στο ξενοδοχείο άλλα και στον προορισμό γενικότερα.

    Αν και η εμπειρία εξαρτάται από μη ψηφιακά εργαλεία και βασίζεται στις υπηρεσίες και ανέσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο (και ο προορισμός), μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες για να μοιραστούν την εμπειρία τους μέσα από ψηφιακά μέσα. 

     

    Digital marketing εργαλεία για το 4ο στάδιο

    Το ξενοδοχείο και το προσωπικό του θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον επισκέπτη να μοιράζεται την εμπειρία του στα social media. 

    Το ξενοδοχείο μπορεί να “εκμεταλλευτεί” το UGC (User Generated Content), δηλαδή το περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει οι πελάτες του στα social media. Απαραίτητο όμως να έχουν λάβει την συγκατάθεση τους.

    Επίσης, μπορεί να προωθεί το tagging ως μέρους ή και την χρήση συγκεκριμένων hashtags.

    Στο 4ο στάδιο του ταξιδιού το ξενοδοχείο οφείλει να παρακινεί τον επισκέπτη να μοιράζεται την εμπειρία διαμονής στα social media.

    Πως αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών στο στάδιο της εμπειρίας

    Σε αυτή τη φάση, η επιτυχία μετριέται με μετρήσεις των αλληλεπιδράσεων που αντικατοπτρίζουν την ενεργή συμμετοχή του ταξιδιώτη. Αναζητήστε σχόλια, likes, κοινοποιήσεις και αναρτήσεις περιεχομένου που υποδεικνύουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ταξιδιώτη και του ξενοδοχείου.

    Στάδιο 5: Ο διαμοιρασμός της εμπειρίας

    Κατά την διάρκεια του στάδιου του διαμοιρασμού είναι η στιγμή και η ευκαιρία για να συλλέξετε αξιολογήσεις και κριτικές για το ξενοδοχείο άλλα και να παρακινήσετε ξανά τους επισκέπτες σας να μοιρασθούν την εμπειρία τους.

    Στα 5ο στάδιο του ταξιδιού το ξενοδοχείο θα πρέπει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες αξιολογήσεις και κριτικές όπως και να παρατρείνει τους επισκέπτες του να μοιραστούν την εμπειρία τους στα social media.

    Digital marketing εργαλεία για το 5ο στάδιο

    Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να επιδεικνύουν και να μοιράζονται τις ταξιδιωτικές ιστορίες και εμπειρίες τους με φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και άρθρα ή vlog. Για αυτό όπως και στο στάδιο 4, θα πρέπει να παρακολουθούμε τις αναρτήσεις των social media για να ζητήσουμε συναίνεση κοινής χρήσης του περιεχομένου.

    Τέλος, απαραίτητο και πιο σημαντικό εργαλείο είναι η συλλογή αξιολογήσεων και κριτικών από τους επισκέπτες σας. Για το λόγο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις email διευθύνσεις τους για την αποστολή κάποιου σχετικού newsletter.

    Πως αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών στο στάδιο του διαμοιρασμού

    Στο τελικό αυτό στάδιο του ταξιδιού, οι μετρήσεις που θα παρακολουθήσουμε αφορούν:

     

    1. το περιεχόμενο που μοιράζονται οι επισκέπτες στα social media και έχουν κάνει tag το ξενοδοχείο
    2. τα στατιστικά που αφορούν τα newsletter που έχουμε στείλει και μέσω των οποίων ζητάμε τις αξιολογήσεις τους
    3. την ποσότητα άλλα και την ποιότητα των αξιολογήσεων που έχει λάβει το ξενοδοχείο.

    Υπενθυμίζω πως θα πρέπει να απαντάμε σε όλες τις κριτικές που λαμβάνει το ξενοδοχείο. 

    κλείστε μια δωρεάν συνάντηση με τον κύρο ασφή για την digital marketing στρατηγική και παρουσία για το ξενοδοχείο.

    Εάν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή παρουσία και να αυξήσετε τις απευθείας κρατήσεις του ξενοδοχείου σας

    Συμπεράσματα

    To digital marketing παρέχει μια πληθώρα εργαλείων και τεχνολογιών για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κάθε επιχείρηση.

    Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολύ προσεκτική μελέτη και ανάλυση των αναγκών και βέβαια ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής που θα καλύπτει τις ανάγκες και τους στόχους.

    Σε κάθε στάδιο από τα 5 στάδια του ταξιδιού έχουμε την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με τον χρήστη και πελάτη.

    Το digital marketing εκτός από τις βασικές αρχές του marketing, είναι και η τέχνη της δημιουργίας αλλά και παρακολούθηση και μέτρηση όσο λιγότερων μετατροπών. Για παράδειγμα όσο περισσότερο επιτυχημένες είναι οι ενέργειες μας τόσο θα μειώσουμε τον αριθμό των αναζητήσεων που θα κάνει ένας χρήστης προτού προχωρήσει στο κλείσιμο του ξενοδοχείου της επιλογής τους.

    Πέραν όμως των 5 αυτών στάδιων του ταξιδιού, το ξενοδοχείο θα πρέπει να φροντίσει να μετατρέψει και τους πελάτες που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαναλαμβανόμενους. Το κυριότερο εργαλείο για αυτή την μετατροπή μπορεί να είναι ένα loyalty πρόγραμμα.

    Στην τελική digital marketing δεν είναι μόνο το facebook και το instagram (άντε και λίγο TikTok)!

    Εικόνα Κύρος Ασφής

    Είμαι ο Κύρος Ασφής και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του internet για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια εξειδικεύομαι στην παροχή υπηρεσιών digital marketing για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεiς.

    Έχω βραβευθεί 4 φορές στα Greek Tourism Awards για την αύξηση του καναλιού απευθείας κρατήσεων καθώς και στην κατηγορία της Καινοτομίας.

    Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμένα πατήστε εδώ.