Kyros Asfis

Γιατί πρέπει το ξενοδοχείο να επενδύσει στο digital marketing

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία και τα ξενοδοχεία βιώσαν δύο απανωτές κρίσεις. Μια της πανδημίας του Covid-19 και βέβαια πρόσφατα αυτή του Ρωσοουκρανικού πολέμου. Αν και σε πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα της πανδημίας ήταν καταστροφικά, υπάρχει και η θετική πλευρά. Συγκεριμένα, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στo ρυθμό εξοικείωσης και χρήσης των digital μέσων από τον παγκόσμιο πληθυσμό.

έρευνα mckinsey σχετικά με την αύξηση ρυθμού χρήσης digital τεχνολογίας

Πηγή: McKinsey

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της McKinsey, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020, η πανδημία επιτάχυνε το digitalization των εταιρειών κάτα 7 χρόνια.

Οι εταιρείες που αντιλήφθηκαν αυτή την αλλαγή, όχι μόνο επιβίωσαν άλλα βγήκαν και νικήτριες μέσα από την κρίση, καθώς το κοινό στράφηκε στο online περιβάλλον.  Επίσης σύμφωνα με την μελέτη της McKinsey, οι αλλαγές αυτές δεν είναι πρόσκαιρες αλλά μετασχημάτισαν την συμπεριφορά του κοινού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να κατανοήσουν την μεγάλη αυτή αλλαγή και βέβαια να επενδύσουν στο digital marketing για την προώθηση τους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω παλαιότερο άρθρο μου σχετικά με τα 3 βασικά οφέλη των απευθείας κρατήσεων στο οποίο αναφέρω τα αποτελέσματα της έρευνας της Global Data σύμφωνα με την οποία το 39% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απευθείας κράτηση του ξενοδοχείου.

Τώρα είναι η ώρα για το digital marketing ξενοδοχείων

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία και αναλύσεις, έχουμε φτάσει στο σημείο καμπή όπου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί αυτή την αλλαγή, απλά θα ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό τους. Και πως θα το καταφέρουν; Απλά σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένες digital marketing στρατηγικές.

Τι περιέχει μια ολοκληρωμένη digital marketing στρατηγική για ένα ξενοδοχείο

Η ολοκληρωμένη digital marketing στρατηγική ενός ξενοδοχείου θα πρέπει καταρχήν να έχει ξεκάθαρους στόχους. Οι ιδιοκτήτες ή και τα στελέχη της επιχείρησης θα πρέπει σε συνεργασία με τον συνεργάτη ή την εταιρεία που θα αναλάβει το digital marketing να θέσουν ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους.

Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει ανάλυση του κοινού το οποίο προτίθενται να στοχεύσουν. Κατά αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να επιλέξουν τις κατάλληλες πλατφόρμες social media όπου συγκεντρώνεται το στοχευόμενο κοινό άλλα και ποιες διαφημιστικές ενέργειες θα ακολουθήσουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αναλύσεις των παραπάνω το ξενοδοχείο θα πρέπει να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

  1. Δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού και user και mobile friendly website, το οποίο να καλύπτει τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ευκολία πλοήγησης, πλήθος φωτογραφικού και video υλικού καθώς και ευκολία στον τρόπο ολοκλήρωσης της κράτησης.
  2. Ολοκληρωμένη social media παρουσία η οποία θα καθοριστεί σύμφωνα με την ανάλυση του στοχευόμενου κοινού. Η απλή παρουσία στις πλατφόρμες του instagram και facebook δεν είναι ολοκληρωμένη παρουσία καθώς υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες οι οποίες μπορούν να συγκεντρώνουν τα κοινά για τα οποία ενδιαφέρεται η επιχείρηση.
  3. Συνεχή δημιουργία blog articles τα οποία θα παρέχουν χρηστικές πληροφορίες στον επισκέπτη σχετικά με το ξενοδοχείο ή τον προορισμό γενικότερα. Η τακτική αυτή αποτελεί και μια από τις πλέον σύγχρονες SEO μεθόδους που οδηγεί στην βελτιστοποίηση της σειράς κατάταξης στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
  4. Διενέργεια ενεργειών email marketing. To email marketing αποτελεί τον φθηνότερο τρόπο για την δημιουργία ή και διατήρηση επικοινωνίας με καινούργιους και παλαιότερους πελάτες.
  5. Προσέλκυση Online PR ενεργειών. Ως online PR ορίζουμε ουσιαστικά τις ψηφιακές δημόσιες σχέσεις, δηλαδή ενέργειες που σχετίζονται με την φιλοξενία travel bloggers οι οποίοι θα μεταφέρουν στο δικό τους κοινό της εμπειρία διαμονής.
  6. Reputation Management. Η εικόνα του ξενοδοχείου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το σύνολο και την ποιότητα των κριτικών και αξιολογήσεων που συγκεντρώνει. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο παίζει και ο τρόπος διαχείρισης και απάντησης των κακών άλλα και καλών κριτικών που λαμβάνει το ξενοδοχείο.
  7. Παρουσία σε ΟΤΑ και Meta Search πλατφόρμες. Στόχος του ξενοδοχείου πρέπει να αποτελεί η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των διαθέσιμων πλατφορμών. Σε αυτή τη λογική θα επιλέξουμε να συμμετάσχουμε σε ΟΤΑ, όπως π.χ. η booking.com και meta search πλατφόρμες όπως το Tripadvisor και η Trivago. Σε προηγούμενο άρθρο μου έχω αναφερθεί στο billboard effect και πως επηρεάζει τις απευθείας κρατήσεις των ξενοδοχείων.
  8. Σχεδιασμός και υλοποίηση επί πληρωμής διαφημιστικών ενεργειών. Για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους το ξενοδοχείο θα πρέπει να διαθέσει ένα ικανοποιητικό διαφημιστικό budget.

Το επιστέγασμα όλων των παραπάνω ενεργειών είναι η παρακολούθηση και ανάλυση των στατιστικών προκειμένου να εντοπισθούν και αναπροσαρμοστούν ενέργειες που θα βελτιστοποιήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη digital marketing στρατηγική για το ξενοδοχείο σας, μπορείτε να κλείσετε μια δωρεάν online συνάντηση πατώντας αυτό τον σύνδεσμο.