Κράχτες ή πρεσβευτές στα social media;
Ένας από τους βασικούς στόχους του digital marketing είναι η αποτελεσματική μετάδοση του μηνύματος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό μέσα από τις social media πλατφόρμες . Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η εκμετάλλευση social media χρηστών που αναμεταδίδουν το αρχικό μήνυμα σας, στην λίστα με φίλους, followers που διαθέτουν (αναλόγως της social media πλατφόρμας που έχουν παρουσία) . Άλλα τι πραγματικά χρειαζόμαστε; Κράχτες ή πρεσβευτές για μια αποτελεσματική αναμετάδοση μηνύματος στα social media;
Οι διάφοροι τύποι των social media influencers
Στα social media υπάρχουν άτομα τα οποία ονομάζονται influencers και συνήθως είναι online personas τα οποία έχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό φίλων ή followers. Σε παλαιότερο άρθρο του socialmediatoday (2012), η Lisa Barone της Outspoken Media είχε ταξινομήσει τους social media influencers σε 5 κύριους τύπους:
- Networker: Ο τύπος αυτός διαθέτει τη μεγαλύτερη λίστα φίλων ή/και followers και συνήθως έχει παρουσία στις περισσότερες social media πλατφόρμες.
- Opinion leader: Είναι ο τύπος που μπορεί να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής του προϊόντος σας καθώς τον εμπιστεύεται αρκετός κόσμος εξαιτίας της εμπειρίας και της αξιοπιστίας του στον χώρο τον οποίο κινείται.
- Discoverer. Είναι ο τύπος που ανακαλύπτει ότι νεότερο σχετικά με την πλατφόρμα και συνεχώς αναζητάει νέες τάσεις.
- Sharer: Ο τύπος αυτός αναμεταδίδει πληροφορίες προς bloggers και δημοσιογράφους
- User: Είναι ο καθημερινός απλός χρήστης που διατηρεί τη δική του λίστα φίλων ή/και followers, η οποία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο του networker άλλα είναι εξίσου σημαντική για αυτόν.
Επίσης η Klout (εταιρεία που καταμετρά το μέγεθος επιρροής ατόμων στα social media) την ίδια χρονιά (2012), είχε δημιουργήσει έναν πάρα πολύ αναλυτικό πίνακα ταξινόμησης των social media influencers, που σας προτείνω να δείτε εδώ.
Ποιός είναι ο κατάλληλος τύπος social media influencer;
Δεν πρέπει να συγχέουμε το μέγεθος του κοινού ενός social media influencer με την δυνατότητα επίδρασης του επί του κοινού.
Από τους παραπάνω τύπους χρηστών που περιγράψαμε παραπάνω οι πιο κατάλληλοι για να αναμεταδώσουν το μήνυμα μας είναι ο opinion leader, ο sharer και ο user. Τα προφίλ τους διαθέτουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα προσδώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο μήνυμα μας. Με το να διαθέτει κάποιος ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό φίλων στο facebook ή followers στο twitter ή όποια άλλη social media πλατφόρμα δεν σημαίνει πως μπορεί να τους καθοδηγήσει στην επιθυμητή πώληση. Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να επιτύχει είναι απλά να γνωστοποιήσει την ύπαρξη του προϊόντος.
Ένα ακόμα μειονέκτημα των απλών influencers είναι οτι δεν διαθέτουν το πραγματικό πάθος που διαθέτει ένας ευχαριστημένος πελάτης (που κατατάσσεται στην κατηγορία του user) ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Ο δεύτερος είναι αυτός με την κατάλληλη προσέγγιση θα γίνει ο πραγματικός πρεσβευτής του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας και θα οδηγήσει τη λίστα του σε μια ακόμα πιθανή λίστα.
Στο παρακάτω infographic της Zuberance.com φαίνεται ξεκάθαρα ποια η διαφορά μεταξύ των influencers και των πρεσβευτών. Για αυτό την επόμενη φορά που σας προσεγγίσουν άτομα ή επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να σας δελεάσουν με το μέγεθος της λίστας φίλων ή followers που διαθέτουν, ζητήστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα άτομα αυτά και το πόσο σχετικά είναι με το αντικείμενο σας, ώστε να αξιολογήσουν εάν πραγματικά μπορούν να σας βοηθήσουν στους επιχειρηματικούς σας στόχους.
Σχετικό άρθρο: Βοηθούν οι travel bloggers στο digital και social media marketing του ξενοδοχείου;
Ο Κύρος Ασφής είναι ο Managing Director και Chief Digital Marketing Strategist της Nea Mesa Hotel and Digital Marketing Agency η οποία εξειδικεύεται στην παροχή digital marketing υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αύξηση των απευθείας πωλήσεων και την καλύτερη δυνατή επικοινωνία τους. Σε συνεργασία με την InnFaith Hospitality Management παρέχουν ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .