Kyros Asfis

Πως οι νέοι οδηγοί πόλης του Facebook επιδρούν στη social media εικόνα των ξενοδοχείων

Το Facebook από τα τέλη Μαρτίου λάνσαρε σιωπηλά τη νέα του λειτουργικότητα που ονομάζεται City Guides. Η νέα αυτή λειτουργικότητα είναι διαθέσιμη  μέσα από την mobile εφαρμογή και την desktop version του Facebook. Ουσιαστικά πρόκειται για μια υπηρεσία που βοηθάει στο σχεδιασμό του ταξιδιού ενός χρήστη. Η κίνηση αυτή του Facebook είναι σίγουρα μια απάντηση στην Google που πρωτύτερα λάνσαρε την mobile εφαρμογή Google Trips. Είναι όμως και μια επιβεβαίωση ότι και οι δύο πλατφόρμες στρέφουν την προσοχή τους στην ταξιδιωτική αγορά. Ας δούμε τη νέα λειτουργικότητα του Facebook και πως επηρεάζει τη digital και social media παρουσία του ξενοδοχείου ή της τουριστικής επιχείρησης σας.

Πως το Facebook τραβάει την προσοχή των χρηστών

Η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με την νέα αυτή λειτουργικότητα έγινε με ένα notification. Η ειδοποίηση αφορούσε κάποιο φίλουπου ταξίδευε προς το Λονδίνο. Η μόνη διαφορά με τα συνηθισμένα notifications που λαμβάναμε ήταν το μικρό κουμπί που ανέφερε See Guides. Βέβαια άκρως ελκυστικό ήταν και το κείμενο που μας προέτρεπε να μάθουμε που αρέσει να συχνάζουν οι Λονδρέζοι χρήστες του Facebook. Οι περισσότεροι τουρίστες πάντα αναζητούν τα μέρη (εστιατόρια, μπάρ κ.α.) που προτιμούν οι “ντόπιοι”.

Facebook Guide Notification

Αυτή ήταν η αρχική ειδοποίηση που λάβαμε με την ειδοποίηση για το See Guide

Τι εμφανίστηκε στο πάτημα του κουμπιού See Guide στην mobile εφαρμογή;

Πατώντας το See Guide button, ένας ολοκληρωμένος οδηγός πόλης με προτάσεις εμφανίστηκε στην οθόνη του κινητού μας.
Πως εμφανίζεται το Facebook Travel Guide στην οθόνη του κινητού

Ο οδηγός πόλης του Facebook αποτελείται από:

  1. προτάσεις σημείων ενδιαφέροντος βάση παλαιότερων επισκέψεων από facebook φίλους μας
  2. προτάσεις διαφόρων σημείων (κυρίως εστιατορίων, bar κ.α.) που επισκέπτονταν πιο συχνά οι ντόπιοι
  3. Προσεχής εκδηλώσεις
  4. Δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης

Τι δεν είδαμε στον οδηγό;

Αυτό βέβαια που δεν είδαμε στην mobile εφαρμογή, ακόμα, ήταν προτάσεις διαμονής. Πιστεύουμε ότι σχετικά σύντομα, το Facebook θα προσθέσει την κατηγορία διαμονής παρουσιάζοντας ξενοδοχεία (βάση διαφόρων κριτηρίων)

Αντιθέτως στο desktop version πέραν των άλλων κατηγοριών εμφανίστηκαν και προτάσεις ξενοδοχείων.

Η εμπειρία πλοήγησης στον οδηγό μέσω του Facebook mobile app

Η πλοήγηση ήταν αρκετά εύκολη καθότι η αναζήτηση γίνεται με scroll πάνω κάτω και εντός ορισμένων κατηγοριών δεξιά αριστερά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να φιλοξενηθεί αρκετό περιεχόμενο για τους χρήστες.

Επίσης στις προτάσεις των ντόπιων εμφανιζόταν και ποιός φίλος μας είχε επισκεφθεί το μέρος αυτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο διότι μπορέσαμε να ρωτήσουμε απευθείας τον φίλο μας προκειμένου να μας ενημερώσει για τη δικιά του εμπειρία. Ο συνδυασμός φίλων και ντόπιων προσδίδει μεγάλο κύρος στην πληροφορία καθότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι χρήστες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τις online αξιολογήσεις.

Πως μπορεί να ωφεληθούν τα ξενοδοχεία και οι λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις;

Όπως προαναφέραμε το desktop version είναι πιο ολοκληρωμένο από πλευράς περιεχομένου. Έτσι λειτουργεί περισσότερο ως βοήθημα για τον προγραμματισμό διακοπών ή επίσκεψης σε έναν προορισμό. Στόχος των ξενοδοχείων και των άλλωντουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι:

  1. Αύξηση του αριθμού των check in των Facebook χρηστών
  2. Αύξηση του αριθμού των fans της σελίδας τους
  3. Αύξηση των reviews του page

Κατά αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουν τις πιθανότητες να εμφανισθούν στα προτεινόμενα σημεία του οδηγού πόλης.

Ποιές Ελληνικές πόλεις εμφανίζονται στον οδηγό του Facebook;

Αναζητήσαμε διάφορους Ελληνικούς δημοφιλείς ή μη προορισμούς από την mobile εφαρμογή άλλα και από το desktop version του Facebook. Διαπιστώσαμε πως τα αποτελέσματα διαφέρουν στο desktop version από την mobile εφαρμογή. Οι χρήστες που επισκέπτονται το Facebook από τον υπολογιστή τους έχουν την ευκαιρία να ενημερώθούν για αρκετούς Ελληνικούς προορισμούς όπως:

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

Ηράκλειο, Κρήτη

Κέρκυρα

Για να αναζητήσετε μια πόλη στο desktop version θα πρέπει να εισάγετε το όνομα της στο search box και στα αποτελέσματα να επιλέξετε την κατηγορία Places (όπως στην παρακάτω φωτογραφία)

πως αναζητούμε τον τουριστικό οδηγό μιας πόλης

Αναζητήστε τα αποτελέσματα της πόλης στην κατηγορία Places

Αντίθετα στο εφαρμογή του κινητού καταφέραμε να βρούμε μόνο τον οδηγό πόλης για την Αθήνα. Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα προστεθούν και άλλοι προορισμοί σε αυτήν.

Για να δείτε τον πλήρη οδηγό των πόλεων που υποστηρίζει η mobile εφαρμογή πατήστε το explore facebook explore buttonbutton. Στη συνέχεια επιλέξτε την κατηγορία City Guides όπως φαίνεται παρακάτω.

Display of facebook mobile app city guides category

 

Συμπέρασμα

Το Facebook δείχνει πλέον ενεργά το ενδιαφέρον του για τον τουριστικό κλάδο. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας ο ανταγωνισμός μεταξύ Facebook και Google εντείνετε. Ως ιδιοκτήτες ξενοδοχείου ή άλλων τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να προσαρμόσετε την social media τακτική σας, ενισχύοντας τις ενέργειες σας προς το Facebook. Η digital marketing ομάδα μας είναι πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσει όποια απορία σχετικά με την ψηφιακή παρουσία ή digital marketing στρατηγική του ξενοδοχείου σας και να σας βοηθήσει στο πως να βελτιστοποιήσετε τους στόχους σας. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2130388579 ή με email στο ask (at) neamesa (dot) com ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *