Επιρροή σεισμικής δραστηριότητας στις κρατήσεις ξενοδοχείων Σαντορίνη
Τον Ιανουάριο του 2025 ξεκίνησε ένα έντονο φαινόμενο σεισμικών δονήσεων σε Σαντορίνη και Αμοργό. Αν και δεν υπήρξαν για αναφορές για ζημιές σε κτίρια και υποδομές, η είδηση αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε προηγούμενο άρθρο μου λίγες ημέρες μετά την έξαρση του φαινομένου είχαν αναφερθεί σχετικά με το πως θα μπορούσε να γίνει η ψηφιακή προστασία του τουριστικού προϊόντος μας εξαιτίας των σεισμών. Στο παρόν άρθρο θα κάνω μια σύντομη παρουσίαση του πως έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις ξενοδοχείων στην περιοχή της Σαντορίνης εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την παρουσίαση είναι της εταιρείας Data Appeal. Η εν λόγω εταιρεία εξειδικεύεται στην συλλογή και επεξεργασία δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων άλλα και το σχηματισμό στρατηγικών.
Πριν ξεκινήσω στην παρουσίαση των δεδομένων, θεωρώ σκόπιμο να προχωρήσω στην επεξήγηση κάποιων ορισμών, που θα διευκολύνουν στην κατανόηση των αποτελεσμάτων. Πάμε λοιπόν να δούμε τους κυριότερους ορισμούς:
- Sentiment Analysis ή Ανάλυση συναισθήματος. Η ανάλυση αυτή λαμβάνει υπόψη και βασίζεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα συλλέγει δεδομένα όπως αξιολογήσεις, σχόλια σε Social Media και άλλα, προκειμένου να καταλήξει σε μια απεικονιστική και αριθμητική διάσταση για το πως νοιώθουν οι χρήστες για έναν προορισμό.
- Travel Barometer ή Ταξιδιωτικό Βαρόμετρο. Η ανάλυση αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό του sentimental analysis και διαφόρων άλλων ποσοτικών δεδομένων, όπως λ.χ. κρατήσεις ξενοδοχείων σε ΟΤΑ, πτήσεις και άλλα.
Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιώ και στην χάραξη της digital marketing στρατηγικής για ένα ξενοδοχείο ή προορισμό.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής, ήταν όταν κατά την διάρκεια της πανδημίας και όταν άρχισαν να ανοίγουν σιγά σιγά οι προορισμοί μπορούσαμε να αντιληφθούμε την άποψη των τουριστών σχετικά με το εάν η Ελλάδα αποτελεί ένας ασφαλής προορισμός σε σύγκριση με άλλους. Όλα αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στο Παρατηρητήριο Τουρισμού, το οποίο βραβεύτηκε στα Greek Tourism Awards στην κατηγορία Καινοτομία.
Πάμε όμως τώρα να δούμε τα αποτελέσματα που σχετίζονται με το πως επηρεάζεται η τουριστική κίνηση από το πρόσφατο φυσικό φαινόμενο.
Σύγκριση στοιχείων για Σαντορίνη sentiment και travel barometer 1ου τριμήνου (Ιαν-Μαρ) 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό
Περνάμε στον πρώτο πίνακα που απεικονίζει την σύγκριση τιμών για το sentiment analysis και το travel barometer για την Σαντορίνη. Το διάστημα αφορά το 1ο τρίμηνο του 2025 (Ιανουάριος – Μάρτιος) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.

Όπως παρατηρούμε ο δείκτης συναισθηματικότητας (sentiment) παρόλο που είναι μικρότερος σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση.
Η ισχυρή αρνητική επίπτωση αποτυπώνεται στο ταξιδιωτικό βαρόμετρο (travel barometer) όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα.
Προκύπτει λοιπόν μια ποσοτική επίπτωση δηλαδή στον αριθμό των ξενοδοχειακών άλλα και αεροπορικών κρατήσεων.
Επίδραση στις κρατήσεις μέσω ΟΤΑ για Σαντορίνη διάστημα 1ου τριμήνου (Ιαν-Μαρ) 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει σχετικά με το πως επηρεάστηκαν και οι κρατήσεις μέσω OTA (Booking, Expedia κλπ) για τα αντίστοιχα διαστήμα

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του παραπάνω πίνακα παρατηρούμε τα εξής δύο αποτελέσματα:
- Πτώση στις κρατήσεις μέσω ΟΤΑ μετά την εκκίνηση της σεισμικής δραστηριότητας σε σχέση με τις αντίτοιχες περσινές
- Πτώση του μέσου όρου τιμής ανά διανυκτέρεση κατά περίπου 10% ο οποίος αναλύεται και στον διπλανό πίνακα.
Κατά την άποψη μου, ορθώς δεν υπήρξε μεγαλύτερη πτώση στις τιμές καθότι δεν μπορεί να επηρεάστεί η ζήτηση των ταξιδιωτών λόγω χαμηλότερων τιμών στην περίπτωση ενός τέτοιου ανεξέλεγκτου φυσικού φαινομένου. Επίσης σε περίπτωση που προσφερθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ανάκαμψη στο ύψος των προηγούμενων τιμών.

Από την εκπομή "Σαββατοκύριακο στις 5" ΕΡΤ 1 29/3/2025
Αεροπορικά στοιχεία σχετικά με Σαντορίνη
Ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο που βοηθάει στην ανάλυση των δεδομένων είναι και οι αεροπορικές κρατήσεις άλλα και αναζητήσεις.
Για το λόγο αυτό παραθέτω τον παρακάτω πίνακα που αποτυπώνει τις κρατήσεις άλλα και αναζητήσεις για το 1ο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες για την ίδια περίοδο του 2024.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα παραπάνω στοιχεία είναι πως:
- Υπάρχει πτώση της τάξεως του 27,3% στις αεροπορικές αναζητήσεις.
- Το search window, δηλαδή το διάστημα μεταξύ ημερομηνίας αναζήτησης και ημερομηνία ενδιαφέροντος για την εκτέλεση της πτήσης έχει αυξηθεί κατά 3,3%.
* οι αεροπορικές αναζητήσεις αφορούν συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της Σαντορίνης.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο προέρχεται από την ανάλυση των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες πραγματοποιούν αυτές τις αναζητήσεις.
Όλες οι χώρες παρουσιάζουν πτώση, αλλά οι εγχώριοι ταξιδιώτες κατέγραψαν τη σημαντικότερη πτώση, πάνω από 32% (από 22% πέρυσι σε 14,9% το 2025).
Τους πρώτους δύο μήνες του 2025, οι Έλληνες ταξιδιώτες έπεσαν ακόμη και στην τρίτη θέση όσον αφορά τις αναζητήσεις πτήσεων προς τη Σαντορίνη, μετά την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θετικό παραμένει το στοιχείο πως οι Αμερικανοί ταξιδιώτες παρουσιάζουν την μικρότερη πτώση σε σχέση με όλες τις άλλες εθνικότητες.

Συμπληρωματικά, θα ήθελα να παραθέσω και κάποια στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιεύθηκαν στο intronews.gr και αποτυπώνουν την πτώση των αεροπορικών κρατήσεων με προορισμό την Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για αεροπορικές θέσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο δίμηνο και αφορούν στο διάστημα Μάρτιος-Οκτώβριος 2025 παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 11,1%, σε σύγκριση με το 2024.
Μέχρι στιγμής για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2025 έχουν γίνει 757.500 , με τις βασικές αγορές της Αγγλίας και Γαλλίας να παρουσιάζουν διψήφια μείωση στις κρατήσεις για Σαντορίνη, 27,7% και 26,9% αντίστοιχα.
Ελάτε να συζητήσουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοια δεδομένα για την προώθηση ενός προορισμού ή την αύξηση των απευθείας κρατήσεων ενός ξενοδοχείου
Συμπεράσματα
Το πρώτο και πιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα και εργαλεία για την παρακολούθηση προορισμών σε διάφορα επίπεδα και την ανάληψη αποφάσεων βάση των νέων δεδομένων.
Σε ότι αφορά την επίδραση των σεισμών στην τουριστική κίνηση της Σαντορίνη διαφαίνεται ξεκάθαρα (και αναμενόμενα) ότι έχει υπάρξει απότομη και άμεση επιβράδυνση των αναζητήσεων και κρατήσεων. Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να ερμηνευθεί ως ένδειξη μιας πιο αδύναμης καλοκαιρινής περιόδου.
Συχνά, οι ταξιδιώτες προτιμούν να περιμένουν για περισσότερη σαφήνεια πριν λάβουν αποφάσεις. Δεν θα ήταν περίεργο αν την πτώση των κρατήσεων πτήσεων που παρατηρήθηκε αυτούς τους δύο μήνες ακολουθήσει αύξηση εντός των επόμενων εβδομάδων, με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση στο νησί γίνει πιο σταθερή και καθησυχαστική για τους επισκέπτες.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ψηφιακή θωράκιση του τουριστικού προϊόντος μας και τον περιορισμό όποιας επικοινωνιακής ζημιάς (και δεν αφορά την αντιμετώπιση και μόνο μιας κρίσης εξαιτίας των σεισμών).

Είμαι ο Κύρος Ασφής και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του internet για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια εξειδικεύομαι στην παροχή υπηρεσιών digital marketing για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσες.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμένα πατήστε εδώ.
Comment
Comments are closed.
Pingback: Σαντορίνη: Σοκαριστικά μαύρα τα μαντάτα, μόνο αυτή σε πτώση - Το λάθος που έφερε «βαθύ ρήγμα» στον τουρισμό