Kyros Asfis

Σεισμοί στην Σαντορίνη και ψηφιακή προστασία του τουριστικού προϊόντος μας

Τα τελευταία 24ωρα τα ελληνικά αλλά και διεθνή δελτία ειδήσεων καθώς και τα social media απασχολούνται με το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων που λαμβάνουν χώρα στον Κυκλαδικό χώρο. Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει την καθημερινότητα μας. Εδώ και μια μικρή σεισμική δόνηση είναι ικανή να μας δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας και φόβου για κάποιο επικείμενο μεγαλύτερο σεισμό. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή σεισμική δόνηση άλλα με μια σειρά κλιμακούμενων σεισμικών δονήσεων. Ευτυχώς που δεν συμβαίνουν σε αργότερη χρονική στιγμή άλλα και δυστυχώς που γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή σε ένα από τα 5 στάδια του ταξιδιού.

Επίσης αποτελεί πλήγμα ότι στο επίκεντρο της δημοσιογραφίας έχει βρεθεί ένας bucket list προορισμός που δεν είναι άλλος από το νησί της Σαντορίνης. Ένας προορισμός που τις τελευταίες σεζόν παρουσίασε μια κάμψη για διάφορους λόγους. Έτσι λοιπόν ένα από τα “βαριά χαρτιά” του ελληνικού τουρισμού και εν προκειμένω η Σαντορίνι, έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή λόγω της ιδιομορφίας της (ηφαιστιογενές νησί, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική) και βέβαια ως χώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την εικόνα μας.

Στα παραπάνω διαγράμματα παρατηρούμε τις αναζητήσεις σε δύο κύριες αγορές της Σαντορίνης (ΗΠΑ και Αυστραλία) και πως επηρεάστηκαν οι αναζητήσεις για την λέξη κλειδί “Σαντορίνη”

Σε αυτό το διάγραμμα βλέπουμε τις συναφείς αναζητήσεις για την λέξη κλειδί Santorini Earthquake σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρατηρούμε πως οι χρήστες έχουν αρχίσει και να αναζητούν σχετικά αποτελέσματα και σε άλλα νησιά του Κυκλαδικού χώρου.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω, θα έπρεπε εάν δεν έχει γίνει ήδη, να συσταθεί μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία θα έχει ως κύριο σκοπό να ελέγχει άλλα και να παρεμβαίνει για την δημιουργία της εικόνας ενός μηχανισμού που μπορεί να προσδώσει το αίσθημα της πρόληψης και ασφάλειας. Και βέβαια το κυριότερο πεδίο δράσης θα πρέπει να είναι αυτού του digital που περιέχει τα social media και τον ηλεκτρονικό τύπο (αφού αυτά πλεόν αποτελούν τις κύριες πηγές ειδησιογραφίας).

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό παραθέτω τις Google αναζητήσεις που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο στις 3/2/2025 και πως επηρεάζονται στις 4/2/2025 οι συναφείς αναζητήσεις σύμφωνα με την αρχική αναζήτηση.

Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η ομάδα διαχείρισης κρίσης;

Ένα από τα κύρια μελήματα της ομάδας θα ήταν η μελέτη της ψυχολογίας των χρηστών προκειμένου να κατανοήσουν πως αντιδρούν οι χρήστες σε αυτό το γεγονός. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσαν θα χρησιμοποιήσουν ένα sentimental analysis εργαλείο προκειμένου να έχουν μια εικόνα για το πως εκλαμβάνουν και αντιδρούν οι χρήστες σε αυτή την είδηση.

Το sentimental analysis εξετάζει και αναλύει κατά κύριο λόγο τους διαλόγους των χρηστών στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όπου αλλού ορίσουμε.

Μόλις υπάρχει ένα αποτέλεσμα αυτής της μελέτης (η οποία δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα επεξεργασίας) και αναλόγως αυτού, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων μπορεί να επέμβει και να παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες προς τα διάφορα κοινά υπό την μορφή αναρτήσεων, απαντήσεων σε σχόλια άλλα και digital ενεργειών όπως δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικό τύπο κλπ.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα;

Για να μπορέσει να λειτουργήσει και να έχει αποτελέσματα μια τέτοια οργάνωση, θα πρέπει:

  1. Να έχει σχηματισθεί αυτή η ομάδα που θα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό σε θέματα διαχείρησης κρίσεων καθώς και την λειτουργία των ψηφιακών μέσων. Και δεν εννοώ απλούς social media managers που συνήθως λειτουργούν ως πολυεργαλεία και μπορούν διαχειριστούν μια μικρή επιχείρηση έως έναν πολυεθνικό οργανισμό. Χρειάζονται άτομα με την κατάλληλη ωριμότητα και εμπειρία στην αποτελεσματική διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
  2. Η ομάδα αυτή να έχει εκ των προτέρων σχεδιάσει τα διάφορα σενάρια που θα ακολουθηθούν αναλόγως την κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν (πυρκαγιά, σεισμός, κατακλυσμός κ.ο.κ) και βέβαια να προσαρμόζει τις τακτικές σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.
  3. Να διαθέτει την δυνατότητα παραγωγής οπτικού περιεχομένου στο πεδίο των συμβάντων προκειμένου να μεταφέρει την πραγματική κατάσταση και να εμποδίζει τυχόν φαινόμενα παραπληροφόρησης.
  4. Να έχουν προσχεδιαστεί ο τρόπος και η ροή εισόδου των πληροφοριών από πλευρά κρατικού μηχανισμού και η μεταφορά αυτής στα διάφορα digital μέσα.

Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων αντιλαμβανόμενες την σημασία του digital marketing (και δεν περιορίζονται στο τμήμα της προώθησης) έχουν δημιουργήσει Digital War Rooms μέσω των οποίων παρακολοθούν την ψηφιακή “υγεία” των επιχειρήσεων τους.

Το Digital War Room της Marriot

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε το Tik Tok video (με περίπου 1,5 εκ προβολές) από τον επίσημο λογαριασμό του CNN.

Στα σχόλια μπορείτε να παρατηρήσετε την σωρεία αρνητικών και θετικ΄΄ων σχολίων.

Επίλογος

Ο Τουρισμός αποτελεί έναν βαρυσήμαντο κλάδο (απεχθάνομαι τον όρο βιομηχανία) που συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας μας. ΄Έτσι θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουμε την εικόνα της χώρας μας ως προορισμό. Το digital marketing δεν είναι μόνο για να προωθούμε τους διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, άλλα και ένα πολύτιμο εργαλείο για να τους διαφυλάξουμε. Το παρελθόν έχει δείξει ότι είμαστε ευάλωτοι σε διάφορες φυσικές καταστροφές (π.χ. πυρκαγιές, κατακλυσμοί κλπ) και με τον προσεκτικό σχεδιασμό και την σωστή υλοποιήση έχουμε την δυνατότητα να είμαστε μπροστά από το πρόβλημα και όχι να τρέχουμε πυροσβεστικά.