Πως επηρεάζει το Generative Search το digital marketing ξενοδοχείων
Το Generative Search εισήλθε δυναμικά στο digital marketing των ξενοδοχείων, έχοντας ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή της στρατηγικής που ακολουθούμε. Η πιο φανερή επίπτωση είναι αυτή του τρόπου εμφάνισης των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις των χρηστών. Από πίσω όμως “κρύβονται” μια σειρά από άλλες ενέργειες όπως:
- Αλλαγή του τρόπου αναζήτησης πληροφοριών από τους χρήστες. Χρήση διαλόγου στις αναζητήσεις όπως όταν θέτει κάποιο ερώτημα σε μια AI πλατφόρμα (όπως το Gemini, ChatGPT, Perplexity κ.α.)
- Προσαρμογή και δημιουργία νέου περιεχομένου για το website του ξενοδοχείου εξαιτίας της δυνατότητας που προσφέρει το AI για εξατομικευμένες απαντήσεις καθώς και ευκολότερη ανάγνωση από τους AI crawlers.
- Οι κριτικές του ξενοδοχείου αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς μπορούν να συμπεριληφθούν στα κείμενα που δημιουργούνται από το AI.
- Εμφάνιση προσφορών στο website προκειμένου να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες απευθείας κρατήσεις
Πίνακας περιεχομένων
Τι είναι το Generative Search
Το Generative Search (Παραγωγική Αναζήτηση) είναι η εφαρμογή του AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) στον μηχανισμό αναζήτησης.
Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ο τρόπος εμφάνισης των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης, άλλα και ο τρόπος με τον οποίο κάνουν αναζητήσεις οι χρήστες.
Στις σελίδες αποτελεσμάτων ως πρώτο αποτέλεσμα θα εμφανίζεται ένα προσωποποιημένο κείμενο το οποίο θα απαντάει στην ερώτηση του χρήστη με την χρήση φυσικής γλώσσας. Στην συνέχεια θα εμφανίζεται η κλασσική λίστα με τα websites που όλοι γνωρίζουμε.
Αυτό είναι αποτέλεσμα του Generative AI (Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη) η οποία σε απλά λόγια ανατρέχει σε διάφορες πηγές (δηλαδή websites) προκειμένου να συνθέσει το κείμενο που θα εμφανιστεί στον χρήστη.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής του Generative Search σε μια αναζήτηση ενός χρήστη.

Όπως θα παρατηρήσατε στο παραπάνω παράδειγμα ο χρήστης έκανε αναζήτηση για “εκπαίδευση προσωπικού ξενοδοχείου digital marketing” και το πρώτο αποτέλεσμα είναι η σύνθεση του Generative AI όπου σημειώνεται ως Επισκόπηση AI.
Το σημαντικό είναι ότι στην δεξιά πλευρά από την Επισκόπηση AI, εμφανίζονται οι πηγές που χρησιμοποιήσε το Generative AI για την σύνθεση αυτού του κειμένου.
Αλλαγές στο Digital Marketing Ξενοδοχείων λόγω του Generative Search
Ας εξετάσουμε τι ακριβώς αλλάζει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εξαιτίας της εφαρμογής του Generative Search.
1. Αλλαγή στο SEO και ανάγκη δημιουργίας GEO ξενοδοχείων
Με το SEO στοχεύαμε την κατάκτηση των υψηλότερων δυνατών θέσεων για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.
Η υψηλότερη θέση στην σελίδα αποτελεσμάτων καταλαμβάνεται πλέον από την Επισκόπηση ΑΙ που δημιουργεί το ΑΙ.
Τι είναι το GEO (Generative Engine Optimization)
Η πρώτη ανάγκη που δημιουργείται είναι να αποκτήσουμε Generative Engine Optimization (GEO)
Ο νέος στόχος του ξενοδοχείου είναι το περιεχόμενο του να χρησιμοποιηθεί και αναφερθεί ως πηγή του κειμένου που συνθέτει το AI.
Ενώ στο SEO λειτουργούσαμε με βάση συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που “ταιριάζαν” στην αναζήτηση, στο Generative Search η αναζήτηση αποκτά περισσότερο τον χαρακτήρα της πρόθεσης από πλευράς του χρήστη.
Ας φέρω ένα παράδειγμα μιας τέτοιας αναζήτησης:
“I’m planning a trip to Milos from August 10th to 17th. Recommend some sea view hotels that offer cooking lessons and boat tours.”
‘Οπως βλέπουμε το Generative Search δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να θέσει ένα γενικό ερώτημα με αρκετά διαφορετικά κριτήρια.
Στον παρακάτω πίνακα δίνω ένα παράδειγμα πως θα αναζητούσε μέχρι στιγμής ο χρήστης (στήλη SEO) και πως μπορεί πλεόν να αναζητήσει με το Generative Search
SEO search
Generative Search
Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το ChatGPT θα έχετε μια τέτοια εμπειρία αναζήτησης.
Τι αλλαγές απαιτεί το GEO στο περιεχόμενο του website
Στο Generative Engine Optimization ο πρωταρχικός μας στόχος είναι το AI να συμπεριλάβει περιεχόμενο στην απάντηση που θα συνθέσει και ακολούθως να γίνει αναφορά του website ως πηγή της απάντησης. (δες παράδειγμα εμφάνισης πηγών στην Εικόνα 1)
Το ύφος του περιεχόμενο και γραψίματος θα πρέπει:
- Να απαντά άμεσα σε ερωτήματα του χρήστη. Για το λόγο αυτό καλό είναι τα άρθρα να ξεκινούν με μια σύντομη περίληψη του άρθρου.
- Να υπάρχει καλή δομή περιεχομένου με την χρήση headings προκειμένου να είναι πιο εύκολη η κατανόηση από τους AI crawlers. Πολύ βοηθητικό είναι να εισάγουμε και FAQ στο website μας.
- Να χρησιμοποεί απλό επεξηγηματικό λόγο όπως χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας επικοινωνία.
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και στοιχεία από το SEO που έχουμε ήδη κάνει στο website. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες (long-tail) λέξεις-κλειδιά που να αντικατοπτρίζουν την πρόθεση αναζήτησης του χρήστη. Για παράδειγμα εάν έχουμε έναν χρήστη που αναζητά vegan εστιατόρια στην Μήλο αντί να βελτιστοποιούμε το website για την λέξη-κλειδή “restaurants in Milos” να δουλεύουμε στην κατεύθυνση της αναζήτησης “best vegan restaurants in Milos”.
- Όπως ανέφερα και παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την πρόθεση του χρήστη που κάνει την αναζήτηση και να προσπαθήσουμε να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση διαμέσω του περιεχομένου.
Επίσης ένα ακόμα βασικό στοιχείο που κρίνει τον παράγοντα επιλογής του website για να αποτελέσει πηγή από το AI είναι η αξιοπιστία του.
Αυτό το συναντούσαμε και στο SEO που εκτελούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το μοντέλο E-E-A-T που αποτελούν τα αρχικά των:
- Experience (εμπειρία)
- Expertise (ειδίκευση)
- Authoritativeness (βαρύτητα)
- Trustworthiness (αξιοπιστία)
Όλα αυτά θεωρώ πως όλα αυτά περιγράφονται πολύ ωραία και απλά στην παρακάτω εικόνα.

Εάν δεν έχετε δουλέψει το website προς αυτούς τους 4 παράγοντες, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι να ΜΗΝ κάνετε
Θα πρέπει να αποφεύγεται η παραγωγή και αυτούσια μεταφορά περιεχομένου από τις διάφορες AI πλατφόρμες όπως το ChatGPT, Gemini, Perplexity κ.α.
Ακόμα και η μετατροπή του μέσα από κάποιο huminizer (δηλαδή ένα εργαλείο που “επεμβαίνει” στο αρχικό κείμενο που έχει δημιουργήσει το AI) δεν μπορεί να ξεγελάσει την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Είναι πολύ σημαντικό το περιεχόμενο που δημιουργείται να είναι μοναδικό και με τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Διαφορετικά οι μηχανές αναζήτησης θα “γέμιζαν” από πανομοιότυπες απαντήσεις.
Επίσης δεν θα σας βοηθήσει να κάνετε αντιγραφή κάποιου υπάρχοντος περιεχομένου που έχει ήδη δημοσιευτεί καθώς και αυτό ελέγχεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Να κρίνετε και να αποφεύγετε “επαγγλματίες” που κάνουν ένα απλό copy paste κειμένου που έχει παραχθεί από AI.
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δωρεάν εργαλεία που μπορούν να ανιχνεύσουν εάν ένα κείμενο είναι προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στην περίπτωση αυτή, εσείς θα χρειαστείτε να κάνετε ένα απλό copy paste και να το διαπιστώσετε.
2. Διαμόρφωση διαφημιστικών καμπανιών
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως οι AI Επισκοπήσεις θα αποτελούν το πρώτο πρώτο αποτέλεσμα στην σελίδα αποτελεσμάτων, σπρώχνοντας πιο κάτω την περιοχή των διαφημίσεων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεσματικότητας των διαφημίσεων, καθώς θα μειωθεί το CTR (Click Through Rate) δηλαδή τα κλικ που θα γίνονται στις διαφημίσεις.
Επειδή η μεγαλύτερη επίδραση θα υπάρξει στις διαφημίσεις αναζητήσεων (Search Ads), το ξενοδοχείο θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την διαφημιστική στρατηγική, επιλέγοντας διαφορετικά format διαφήμισεις όπως παραδείγματος χάριν display ads στις οποίες να προωθείται περισσότερο η εικόνα και η μεταφορά της εμπειρίας διαμονής.
Αυτό αξιωματικά μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα ξενοδοχεία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική του επενδύοντας περισσότερο σε:
- Social Media Ads
- Native Advertising

Εαν θέλετε να μιλήσουμε πως μπορείτε να έχετε μια ολοκληρωμένη και αποδοτική διαφημιστική προβολή που θα αποφέρει αύξηση των απευθείας κρατήσεων του ξενοδοχείου σας
3. Μεγαλύτερη έμφαση στις αξιολογήσεις και κριτικές
Εάν πριν την εμφάνιση του Generative Search το ξενοδοχείο έπρεπε να στοχεύει στην ποσότητα και ποιότητα αξιολογήσεων, τώρα θα πρέπει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.
Ο λόγος είναι ότι το AI επεξεργάζεται και λαμβάνει υπόψη του τις κριτικές σε διάφορες πλατφόρμες προκειμένου να δημιουργήσει το λεγόμενο sentiment analysis, δηλαδή την αίσθηση ή αλλιώς το αποτύπωμα που έχει ένας επισκέπτης για το ξενοδοχείο.
Πέρα αυτού, θεωρώ πως οι εν δυνάμει επισκέπτες/πελάτες του ξενοδοχείου θα αναζητήσουν περισσότερες εμπειρίες διαμονής από προηγούμενους επισκέπτες και ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάσουν άλλες κριτικές.
Για το λόγο αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες άλλα και να συλλέγει αξιολογήσεις τις οποίες να απαντά ανεξάρτητα εάν είναι θετικές ή αρνητικές. Τις απαντάμε και τις δύο.
Εαν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε αυτο το άρθρο σχετικά με το πως απαντάμε σε μια αρνητική κριτική του ξενοδοχείου. Στο άρθρο μπορείτε να ακούσετε και ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό podcast.
4. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά
Το ξενοδοχείο θα πρέπει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό του. Και αυτή η μάχη πλέον κερδίζετε στις λεπτομέρειες.
Έτσι λοιπόν, η εμπειρία διαμονής θα πρέπει να χτιστεί στο μυαλό του ταξιδιώτη και αυτό θα συμβεί με την δημιουργία ενός storytelling το οποίο θα πλαισιωθεί από πλούσιο φωτογραφικό και video υλικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το website είναι ο τελικός προορισμός ενός εν δυνάμει επισκέπτη, στο οποίο θα προσπαθήσει να αφουγκραστεί την εμπειρία.
Επενδύστε στο marketing και την δημιουργία περιεχομένου, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την μεταφορά αυτής της εμπειρίας.
Επίσης το οικονομικό στοιχείο είναι ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής. Προωθήστε και αναδείξτε τις προσφορές που μπορείτε να δώσετε διαμέσου του website σας και βέβαια προς εκείνους που θα επιλέξουν να κάνουν μια απευθείας κράτηση στο ξενοδοχείο.
Επίλογος
To digital marketing ξενοδοχείων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή του Generative Search. Τελικά όλα συντελούν ότι οι προσπάθειες μας έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση της εικόνας του ξενοδοχείου άλλα και του ψηφιακού αποτυπώματος του. Το digital marketing γυρίζει σελίδα και από την διεκπεραιωτική εργασία βασιζόμενες σε κάποιες πεπατημένες, απαιτεί διαρκή πειραματισμό για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για την ψηφιακή ανάδειξη του προϊόντος και των υπηρεσιών. Του ξενοδοχείου σας δηλαδή.

Σχετικά με τον συντάκτη του άρθρου
Είμαι ο Κύρος Ασφής και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του internet για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια εξειδικεύομαι στην παροχή υπηρεσιών digital marketing για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεiς. Έχω βραβευθεί 4 φορές στα Greek Tourism Awards για την αύξηση του καναλιού απευθείας κρατήσεων καθώς και στην κατηγορία της Καινοτομίας. Διδάσκω στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Hospitality DIgital Marketing και Digital Marketing και Social Media. Είμαι προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα συνέδρια καθώς και αρθρογραφώ σε διάφορα onllne μέσα.