Kyros Asfis

Generative Search: Τι αλλάζει στο SEO ξενοδοχείων (2025)

To Generative Search είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του AI (τεχνητή νοημοσύνη) στις μηχανές αναζήτησης. Πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το SEO των ξενοδοχείων καθώς αλλάζει ο τρόπος εμφάνισης των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις των χρηστών σε μια μηχανή αναζήτησης.

Πίνακας Περιεχομένων

    Τι είναι το Generative Search

    Το Generative Search (Παραγωγική Αναζήτηση) είναι η εφαρμογή του AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) στον μηχανισμό αναζήτησης. 

    Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ο τρόπος εμφάνισης των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης.

     

    Στις σελίδες αποτελεσμάτων ως πρώτο αποτέλεσμα θα εμφανίζεται ένα προσωποποιημένο κείμενο το οποίο θα απαντάει στην ερώτηση του χρήστη με την χρήση φυσικής γλώσσας. Στην συνέχεια θα εμφανίζεται η κλασσική λίστα με τα websites που όλοι γνωρίζουμε.

     

    Αυτό είναι αποτέλεσμα του Generative AI (Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη) η οποία σε απλά λόγια ανατρέχει σε διάφορες πηγές (δηλαδή websites) προκειμένου να συνθέσει το κείμενο που θα εμφανιστεί στον χρήστη.

     

    Αυτό είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής του Generative Search σε μια αναζήτηση ενός χρήστη.

    Σε αυτή την φωτογραφία παρουσιάζεται ένα παράδειγμα αποτελέσματος σε μηχανή αναζήτησης με την χρήση generative search.
    Παράδειγμα τρόπου εμφάνισης αποτελέσματος σε μηχανή αναζήτησης με εφαρμογή του generative search.

    Όπως θα παρατηρήσατε στο παραπάνω παράδειγμα ο χρήστης έκανε αναζήτηση για “εκπαίδευση προσωπικού ξενοδοχείου digital marketing” και το πρώτο αποτέλεσμα είναι η σύνθεση του Generative AI όπου σημειώνεται ως Επισκόπηση AI.

     

    Το σημαντικό είναι ότι στην δεξιά πλευρά από την Επισκόπηση AI, εμφανίζονται οι πηγές που χρησιμοποιήσε το Generative AI για την σύνθεση αυτού του κειμένου.

    Πως λειτουργεί το Generative Search

    Το Generative Search προκειμένου να εμφανίσει μια απάντηση στηρίζεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται Retrieval Augmented Generation (RAG).

    Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 3 στάδια αυτής της διαδικασίας:

     

    1. Retrieval (Ανάκτηση): Όταν ο χρήστης υποβάλλει το ερώτημα προς την μηχανή αναζήτησης, αυτή αναζητά στο διαδίκτυο περιεχόμενο που σχετίζεται με την αναζήτηση του χρήστη.
    2. Augmentation (Ενίσχυση): Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα της όλης διαδικασίας, καθώς το σύστημα εμπλουτίζει την αρχική αναζήτηση του χρήστη με βάση τις πληροφορίες που βρήκε στο πρώτο βήμα της Ανάκτησης. Για να το κάνω πιο κατανοητό είναι σαν να προσθέτει περισσότερα στοιχεία που σχετίζονται με την ερώτηση του χρήστη για να δώσει μια πλήρη απάντηση. Σκεφτείτε ότι είναι σαν να θέλετε να γράψετε μια έκθεση και να έχετε στην διάθεση σας μια τεράστια βιβλιοθήκη στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε ώστε να δώσετε συμπληρωματικές πληροφορίες και να εμπλουτίσετε/ενισχύσετε το κείμενο της έκθεση σας.
    3. Generation (Δημιουργία): Στο τελευταίο αυτό βήμα επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία των προηγούμενων βημάτων και γίνεται η σύνθεση της απάντησης σε φυσική γλώσσα ώστε να προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή ευκολία ανάγνωσης και κατανόησης από τον αναγνώστη.

    Οφέλη του Generative Search

    Τα περισσότερα οφέλη προκύπτουν για τους χρήστες των μηχανών αναζήτησης

    Ο λόγοι είναι οι εξής:

    1. Εξατομικευμένα αποτελέσματα: Το Generative Search θα αντικαταστήσει την διαδικασία αναζήτησης πληροφορίων σε διάφορα websites από την σελίδα αποτελεσμάτων
    2. Μείωση ταχύτητας αποτελεσμάτων: Και πάλι εξαιτίας της συγκέντρωσης όλων των σχετικών πληροφορίων σε ένα σημείο, θα αποφευχθεί η άσκοπη πλοήγηση και αναζήτηση σε διάφορα websites που εμφανίζονται στην σελίδα αποτελεσμάτων.
    3. Δυνατότητα για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών: Εφόσον παρέχεται η δυνατότητα ο χρήστης να θέσει και συμπληρωματικές ερωτήσεις στο AI Overview που του έχει δώσει η μηχανή αναζήτησης θα μπορεί να προχωρήσει και στην αναζήτηση περισσότερων πληροφορίων σχετικά με το θέμα της αναζήτησης του. 

    Προκλήσεις του Generative Search στο SEO ξενοδοχείων

    Όπως προείπα το Generative Search επηρεάζει τον τρόπο εμφάνισης των αποτελεσμάτων για τον χρήστη. Πέραν αυτού όμως επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσαμε SEO για τα ξενοδοχεία.

    Φανταστείτε ότι μέχρι τώρα, μέσω του SEO, προσπαθούσαμε να κατακτήσουμε τις υψηλότερες θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων στην μηχανή αναζήτησης.

    Αυτό δεν παύει ως στόχος και διαδικασία, άλλα έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας στόχος.

    Αυτός του να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο του website μας ως πηγής αναφοράς στα AI Overviews.

     

    Πάμε όμως λοιπόν να δούμε το σύνολο των προκλήσεων:

    1. Δημιουργία ανάγκης για Generative Engine Optimization (GEO)

    Είμαι βέβαιος ότι μόλις το διαβάσατε είπατε: “Ωχ, ακόμα ένας όρος και ενδεχομένως έξτρα χρηματική επένδυση” (εάν βέβαια επενδύεται στο SEO). Θα σας καθησυχάσω, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του GEO βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραδοσιακές αρχές του SEO.


    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο μοντέλο E-E-A-T για ένα website ξενοδοχείου που εμφανίζεται από κάτω.

    περιγραφή του μοντέλου EEAT για το seo ξενοδοχείου
    Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του EEAT μοντέλου για το SEO ξενοδοχείων

    Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα πρέπει να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα κριτήρια που επηρεάζουν την σειρά κατάταξης στις σελίδες αποτελεσμάτων

    2. Μείωση της οργανικής επισκεψιμότητας

    Εξαιτίας της εμφάνισης των AI Overviews ως πρώτη απάντηση, θα επηρεαστεί και θα μειωθεί η επισκεψιμότητα στο website του ξενοδοχείου. Και συγκεκριμένα στην blog ενότητα του ξενοδοχείου.

    Αυτό μεταφράζεται πως θα πρέπει να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε την παραγωγή περιεχομένου σε blog αρθρογραφία;

    Όχι, απεναντίας θα πρέπει το ξενοδοχείο να επενδύσει στην δημιουργία άλλα και εμπλουτισμό των υπαρχόντων άρθρων με ακόμα καλύτερης ποιότητα περιεχόμενο που θα προσδώσει αξία στον αναγνώστη.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το SEO αλλάζει, δεν καταργείται

     

    Ως επιχείρηση θα πρέπει να δώσουμε ακόμα περισσότερη αξιά στο περιεχόμενο μας προκειμένου να συμπεριληφθεί στα AI Overviews και βέβαια να εμφανιστεί το ξενοδοχείο ως πηγή ενημέρωσης.

    3. Αλλαγή τρόπου μέτρησης αποτελεσμάτικότητας του SEO

    Εφόσον, επί του παρόντος, δεν υπάρχει δυνατότητα καταμέτρηση της συχνότητας εμφάνισης στα AI overviews, δεν έχουμε την δυνατότητα να αξιολογήσουμε πόσο συχνά χρησιμοποιήθηκε το περιεχόμενο μας.

    Ενδεχομένως μελλοντικά να μας δοθεί η δυνατότητα να μετράμε την επισκεψιμότητα που δέχεται το website από link στα οποία αναφέρεται ως πηγή του κειμένου για το AI Overview. Αυτό είναι μια καθαρά προσωπική εκτίμηση.

    Και πάλι όμως δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε για το SEO ως τώρα.

    4. Πιθανή αύξηση της ανάγκης για διαφημιστική δαπάνη

    Το κύριο έσοδο των μηχανών αναζήτησης προέρχεται από τις διαφημίσεις.

    Επειδή οι μηχανές αναζήτησης θα προσπαθήσουν και να προστατέψουν άλλα και να αυξήσουν τα έσοδα τους από διαφήμιση, αυτό μοραία σημαίνει πως οι διαφημίσεις θα εμφανίζονται πάνω από τα AI Overviews.

    Άρα αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως η διαφημιστική δαπάνη θα πρέπει να αυξηθεί, βάση όμως πάντα της στρατηγικής που έχει επιλεχθεί να εκτελεστεί και βέβαια του περιεχομένου που θα επιλεχθεί να προωθήσει.

    Επίλογος

    Η μαγική λέξη Τεχνητή Νοημοσύνη, που ακούμε όλο και πιο συχνά, επιδρά και στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε SEO όλο αυτά τα χρόνια.

    Όπως προανέφερα το SEO δεν πεθαίνει, άλλα μεταμορφώνεται. Ο δικός μας ρόλος είναι να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και το κυριότερο να προσαρμοζόμαστε στα νεα δεδομένα προκειμένου να επιτυγχάνουμε τους επιθυμητούς στόχους.

    Digital marketing ενός ξενοδοχείου δεν είναι μόνο το Facebook, το Instagram (άντε και λίγο TikTok).

    κλείστε μια δωρεάν συνάντηση με τον κύρο ασφή για την digital marketing στρατηγική και παρουσία για το ξενοδοχείο.

    Εαν θέλετε να μιλήσουμε σχετικά με το πως μπορεί το ξενοδοχείο σας να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη και αποδοτική digital marketing που θα αποφέρει αύξηση των απευθείας κρατήσεων

    Εικόνα Κύρος Ασφής

    Σχετικά με τον συντάκτη του άρθρου

    Είμαι ο Κύρος Ασφής και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του internet για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια εξειδικεύομαι στην παροχή υπηρεσιών digital marketing για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεiς. Έχω βραβευθεί 4 φορές στα Greek Tourism Awards για την αύξηση του καναλιού απευθείας κρατήσεων καθώς και στην κατηγορία της Καινοτομίας. Διδάσκω στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Hospitality DIgital Marketing και Digital Marketing και Social Media. Είμαι προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα συνέδρια καθώς και αρθρογραφώ σε διάφορα onllne μέσα.