SEO πες αλεύρι, το GEO σε γυρεύει
Στο digital marketing ξενοδοχείων (και όχι μόνο), μέχρι στιγμής όλοι γνωρίζαμε το SEO (Search Engine Optimization), μέχρι που προστέθηκε ο νέος όρος του GEO (Generative Engine Optimization).
Με το GEO στοχεύουμε το περιεχόμενο του website να αποτελέσει πηγή του ΑΙ μοντέλου, για την σύνθεση της ΑΙ Επισκόπησης που εμφανίζεται ως πρώτο αποτέλεσμα στην αναζήτηση ενός χρήστη στην Google.
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι το GEO (Generative Engine Optimization)
Το GEO (Generative Engine Optimization) δεν είναι ένας ακόμα νεοεισερχόμενος μαρκετινίστικος όρος τεχνολογίας, άλλα μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αναζήτηση και η εμφάνιση των αποτελεσμάτων στην Google, και άλλες μηχανές αναζήτησης/πλατφόρμες, και που θα επηρεάσει την κίνηση στο website των ξενοδοχείων άλλα και τη digital marketing στρατηγική γενικότερα.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, όσοι ασχολούμαστε με το SEO, δηλαδή πως θα ανεβάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα ένα website, στην 1η θέση και στην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, παλεύαμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, να δημιουργούμε καλό περιεχόμενο και να φέρνουμε καλά backlinks στο website.
Με αυτό τον τρόπο (όχι τόσο απλά όπως το περιέγραψα), μπορούσαμε να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για ένα website.
Και κάπου εδώ λοιπόν, έρχεται στην ζωή μας το AI (Artificial Intelligence) και μας φέρνει το Generative Search Optimization (εφεξής θα το αποκαλώ GEO) που αλλάζει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε πληροφορίες στο web.
Για όσους έχετε χρησιμοποιήσει το ChatGPT, Perplexity ή και το Google Search Experience (νέα εμπειρία εμφάνισης των αποτελεσμάτων στην Google), θα έχετε διαπιστώσει πως το AI δημιουργεί ένα κείμενο σε κάθε αναζήτηση που του θέτετε (και επιτρέπει να κάνετε και διάλογο για περισσότερες λεπτομέρειες.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το GEO το οποίο ουσιαστικά είναι
Οι ενέργειες που κάνουμε στο website προκειμένου αυτό να αποτελέσει πηγή τροφοδότησης ή πληροφόρησης στο AI για να συνθέσει την απάντηση ή και τις μελλοντικές επεξηγήσεις που τυχόν ζητήσει ο χρήστης.
Τα ξενοδοχεία που δεν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και ο στόχος τους θα παραμείνει να κάνουν το παραδοσιακό SEO, απλά θα δουν τον ανταγωνισμό τους να τους περνάει.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του SEO και του GEO
Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization)
Όπως προανέφερα, το SEO ήταν όλες αυτές οι ενέργειες που κάναμε για περισσότερο από μια δεκαετία προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε το website στην 1η σελίδα και την υψηλότερη δυνατή θέση.
Στο παράδειγμα από κάτω βλέπετε την σελίδα αποτελεσμάτων και την σειρά κατάταξης των διαφόρων websites για την αναζήτηση “digital marketing ξενοδοχείων”.

Πως λειτουργεί το SEO
Το SEO βασιζόταν στην αρχή ότι η μηχανή αναζήτησης προσπαθούσε να επιστρέψει τα σχετικότερα και καλύτερα websites (άρα και αποτελέσματα) στην αναζήτηση που έκανε ο χρήστης.
Εδώ κάνω μια απλουστεύμένη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο που λειτουργεί μια μηχανή αναζήτησης.

Τα κύρια κριτήρια της Google (γιατί ο αλγόριθμός της περιλαμβάνει πάνω από 200 διαφορετικά κριτήρια είναι:
- Σχετικότητα με βάση τις λέξεις-κλειδιά.
- Αξιοπιστία με βάση τα backlinks που στοχεύουν στο website.
- Ποιότητα περιεχομένου και συγκεκριμένα πόσο καλά δομημένο είναι αυτό.
- Εναρμονισμός με τις τεχνικές οδηγίες που δίνει η Google για ευκολότερη και καλύτερη ευρετηρίαση του website.
Για το λόγο αυτό, ακολουθούμε και την εφαρμογή των 3 βασικών τύπων SEO όπως φαίνονται στον παρακάτων πίνακα.

Εφόσον λοιπόν κάναμε σωστά την δουλεία μας στο SEO, ανταμοιβόμασταν με τις υψηλότερες δυνατές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων όπως είδαμε στην Εικόνα 1.
Η σειρά κατάταξης επηρεαζόταν από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. η ενημέρωση του αλγορίθμου που καθόριζε την σειρά κατάταξης με νέα δεδομένα και βαρύτητες των υπαρχόντων κριτηρίων.
Βέβαια όλα αυτά επέτρεπαν να κυκλοφορούν διάφοροι “άσχετοι” στο χώρο του digital marketing και του SEO ειδικότερα που υπόσχονταν εγγυημένα ότι θα έφερναν ένα website στην πρώτη σελίδα και πρώτη θέση σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο ψέμα, χάθηκαν αρκετά χρήματα και βέβαια δημιουργήθηκε δυσπιστία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των SEO ενεργειών.
Για αυτό προσοχή και τώρα γιατί υποψιάζομαι ότι θα ξεφυτρώσουν νέοι ειδικοί που θα υπόσχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε πως μπορεί το website του ξενοχείου να ανέβει ψηλότερα στην Google
Λεπτομερής περιγραφή του GEO (Generative Engine Optimization)
Το GEO στοχεύει στην βελτιστοποίηση του website και του περιεχομένου του, προκειμένου να αποτελέσει πηγή για τα αποτελέσματα που χρηισμοποιούν AI όπως το ChatGPT, Perplexity και τις πρόσφατες ΑΙ Επισκοπήσεις που λάνσαρε η Google στις σελίδες αποτελεσμάτων της.
Θα σταθώ λίγο στις AI Επισκοπήσεις γιατί αν και η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έγινε από το ChatGPT δεν κατάφερε να επηρεάσει τις “παραδοσιακές” αναζητήσεις μέσω Google.
Και τώρα πλέον η Google προσφέρει την ίδια υπηρεσία με το ChatGPT σε ένα γνωστό και ήδη γνώριμο περιβάλλον. Αυτό της μηχανής αναζήτησης της.
Παρακάτω βλέπετε ένα παράδειγμα την σελίδα αποτελεσμάτων της Google για την αναζήτησης “τι περιλαμβάνει το digital marketing ξενοδοχείου”, όπου στην πρώτη θέση εμφανίζεται το κείμενο που έχει δημιουργήσει το AI (επισημαίνεται με τον τίτλο Επισκόπηση ΑΙ) με την χρήση διαφόρων πηγών.
Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν εμφανίζονται στην δεξιά πλευρά με σειρά σημαντικότητας σε ότι αφορά την πληροφορία που παρέχει.

Πως λειτουργεί το GEO
Στόχος του GEO είναι να βοηθήσει το ΑΙ να δημιουργήσει μια απάντηση σε ότι αφορά το περιεχόμενο της. Το Generative Search προκειμένου να εμφανίσει μια απάντηση στηρίζεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται Retrieval Augmented Generation (RAG) που αποτελείται από 3 στάδια.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 3 στάδια αυτής της διαδικασίας:
- Retrieval (Ανάκτηση): Όταν ο χρήστης υποβάλλει το ερώτημα προς την μηχανή αναζήτησης, αυτή αναζητά στο διαδίκτυο περιεχόμενο που σχετίζεται με την αναζήτηση του χρήστη.
- Augmentation (Ενίσχυση): Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα της όλης διαδικασίας, καθώς το σύστημα εμπλουτίζει την αρχική αναζήτηση του χρήστη με βάση τις πληροφορίες που βρήκε στο πρώτο βήμα της Ανάκτησης. Για να το κάνω πιο κατανοητό είναι σαν να προσθέτει περισσότερα στοιχεία που σχετίζονται με την ερώτηση του χρήστη για να δώσει μια πλήρη απάντηση. Σκεφτείτε ότι είναι σαν να θέλετε να γράψετε μια έκθεση και να έχετε στην διάθεση σας μια τεράστια βιβλιοθήκη στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε ώστε να δώσετε συμπληρωματικές πληροφορίες και να εμπλουτίσετε/ενισχύσετε το κείμενο της έκθεση σας.
- Generation (Δημιουργία): Στο τελευταίο αυτό βήμα επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία των προηγούμενων βημάτων και γίνεται η σύνθεση της απάντησης σε φυσική γλώσσα ώστε να προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή ευκολία ανάγνωσης και κατανόησης από τον αναγνώστη.
Έτσι λοιπόν δημουργείται η Επισκόπηση AI που βλέπουμε παραπάνω στην Εικόνα 4.
Σύγκριση μεταξύ SEO και GEO
Στόχος
SEO (Search Engine Optimization)
GEO (Generative Engine Optimization)

Εαν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως λειτουργεί το GEO και να μιλήσουμε σχετικά με το πως μπορεί το ξενοδοχείο σας να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη και αποδοτική digital marketing στρατηγική που θα αποφέρει αύξηση των απευθείας κρατήσεων
Πως μπορεί να λειτουργήσει το GEO μαζί με το SEO
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο “παραδοσιακός” τρόπος εμφάνισης των αποτελεσμάτων (λίστα με links από τα websites) δεν καταργείται, απλά “σπρώχνεται” προς τα κάτω δίνοντας προτεραιότητα στις AI Επισκοπησεις.
Για αυτό το λόγο, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις SEO ενέργειες απλά να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας ώστε να καλύπτουμε και το GEO.
Καταρχάς, θα πρέπει να διαθέτουμε μια στρατηγική.
Εάν δεν έχουμε, θα πρέπει άμεσα να αποκτήσουμε μια, διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι να γίνουμε απλοί παρατηρητές του ανταγωνισμού και να λέμε πως το digital marketing δεν αποδίδει (το οποίο είναι λάθος).
Η Google τα τελευταία χρόνια είχε δώσει κάποια σινιάλα, για το τι θα επακολουθήσει, καθώς παρότρυνε να δημιουργούμε περιεχόμενο που να απευθύνεται άμεσα στο χρήστη και να απαντά τα ερωτήματα του, χωρίς να μην προσπαθούμε να είμαστε τεχνικά άριστοι στις τεχνικές απαιτήσεις.
Το μοντέλου του E-E-A-T που είχε εισαχθεί και εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και εξυπηρετεί απόλυτα και τις ανάγκες του GEO.
Τι είναι το Ε-Ε-Α-Τ μοντέλο
Το E-E-A-T είναι ο οδηγός που έχει δημοσιεύσει η Google, σχετικά με τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη της. Μπορεί να μην δημοσιοποιεί όλα αυτά τα κριτήρια που χρησιμοποιεί, άλλα μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές που οδηγούν σε καλύτερες σειρές κατάταξης άλλα και την χρήση ως πηγή των AI μοντέλων. Ας αναλύσουμε το E-E-A-T και τι εκπροσωπεί το κάθε ένα από αυτά τα αρχικά.

E για Experience: Μέσου του Experience ο δημιουργός του περιεχομένου πρέπει μέσα από αυτό να δείξει ότι διαθέτει την εμπειρία για να παρέχει τέτοιου τύπου πληροφορίες.
Ένα ξενοδοχείο επειδή ενεργοποιείται σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο γνωρίζει πως μπορει να βοηθήσει έναν επισκέπτη σχετικά με τα αξιοθέατα άλλα και τις υπόλοιπες δραστηριότητες μπορεί να απολαύσει στο προορισμό. Το ίδιο ισχύει και για γαστρονομικές και άλλες προτάσεις.
E για Expertise:Και πάλι το ξενοδοχείο μπορεί να προσφέρει την εξειδίκευση αυτή στον επισκέπτη. Η επικοινωνία και συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον προορισμό μπορεί να μεταβιβάσει την εγκυρότητα των πληροφοριών που μεταδίδει το ξενοδοχείο και αυτό να κερδίσει την εικόνα του “γνώστη” για αυτό που προτείνει.
A για Authoritativeness: Το Authoritativeness δηλαδή η αυθεντικότητα ενός website αναφέρεται στη φήμη του ως μια αξιόπιστη πηγή.
Για να το διαπιστώσει αυτό η Google μετρά με τον αριθμό των backlink από διάφορα άλλα sites. Τo backlink γίνεται όταν ένα άλλο website εισάγει στο κείμενο του ένα δικό σας url που οδηγεί στην δική σας σελίδα.
Προσοχή: Ποτέ μην αγοράσετε backlinks από διάφορα email που κυκλοφορούν και έναντι ενός τιμήματος αναφέρουν ότι θα σας κάνουν backlink. Στην πλειονότητα τους όπως αναφέρω στο σχετικό μου άρθρο, αυτά είναι spam backlinks και θα φέρουν αρνητικά απότελεσματα στο website του ξενοδοχείου.
T για Trustworthiness: Το Trustworthiness δηλαδή η αξιοπιστία του website σας αντλείται από τα παραπάνω καθώς επίσης και από την προστασία που παρέχετε στους επισκέπτες του site από πιθανή βλάβη.
Η αξιοπιστία του site τεκμαίρεται από:
- από χρήση πιστοποιητικού SSL (secure server για την προστασία των στοιχείων των επισκεπτών του site)
- στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης σε περίπτωση που τα χρειαστούν οι επισκέπτες
- εμφάνιση τυχόν πιστοποιήσεων που τυχόν έχετε αποκτήσει
και βέβαια από την ποιότητα των πληροφοριών που δημιουργείται και φιλοξενείται στο website του ξενοδοχείου.
Επίσης θα πρέπει να δώσουμε βάση και στην σωστή υποστήριξη του website σε ότι αφορά το technical SEO που παρουσίασα παραπάνω στην Εικόνα 3.
Εάν κάποιος με ρωτήσει εάν θα πρέπει να ακολουθήσει μια GEO ή SEO στρατηγική, θα τον συμβούλευα ή θα του υλοποιούσα μια ισορροπημένη στρατηγική που να προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις SEO και GEO αναγκές, ανεξαρτήτως πως διαβάζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης ο χρήστης (δηλαδή διαβάζει μια ΑΙ Επισκόπησή ή επισκέπεται ένα link).
Συμπέρασμα: Προσαρμοστείτε ή εξαφανιστείτε
Το digital λόγω της τεχνολογίας είναι μια αγορά που εξελίσεται συνεχώς. Για να μπορέσουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.
Έτσι το ξενοδοχείο θα πρέπει αποκτήσει ή μετασχηματίσει το περιεχόμενο του website σύμφωνα με τις GEO επιταγές.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γράψετε από την αρχή όλο το περιεχόμενο άλλα να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σύμφωνα με το E-E-A-T μοντέλο που περιέγραψα παραπάνω.
Digital marketing για ένα ξενοδοχείο δεν είναι μόνο το Facebook και Instagram (άντε και λίγο TikTok)
FAQ
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ GEO και SEO
Η κύρια τους διαφορά είναι ότι με το SEO προσπαθούμε να αναρριχηθούμε στις υψηλότερες σειρές κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης, με το GEO στοχεύουμε το περιεχόμενο του website μας να χρησιμοποιηθεί ως πηγή στις απαντήσεις που συνθέτει το AI.
Θα πρέπει να καταργήσω την SEO στρατηγική μου;
Όχι, διότι το GEO χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία μιας σωστής SEO στρατηγικής.
Θα πρέπει καταρχάς να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο μας είναι γραμμένο και δομημένο κατά τέτοιο τρόπο που να βοηθάει το AI.
Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση structured data, την χρήση headings άλλα και την χρήση απλής κατανοητής γλώσσας που θα χρησιμοποιούσατε για να δώσετε μια πληροφορία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του GEO;
Αν και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα επηρεαστούν από το GEO είναι η πτώση της κίνησης προς το website, είναι μια πολύ ευκαιρία για να αναδείξουμε το brand μας.
Η εμφάνιση μας ως πηγή από το AI ισχυροποιεί την εικόνα μας στα μάτια του χρήστη που αναζητά.
Μην ξεχνάτε πως ο χρήστης μπορεί να πατήσει πάνω στο link που εμφανιζόμαστε ως πηγή, άλλα και να μας αναζήτησει ακόμα πιο συγκεκριμένα.
Πως επηρεάζει το GEO το digital marketing των ξενοδοχείων;
Σίγουρα τα ξενοδοχεία θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα του GEO.
Ο ταξιδιώτης στο στάδιο 2 από τα 5 συνολικά στάδια του ταξιδιού, αναζητά πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό και το ξενοδοχείο. Άρα το Generative Search (είτε μέσα από μια πλατφόρμα όπως το ChatGPT άλλα ακόμα και η ίδια η Google) θα αποτελέσει σύμβουλος του.
Θα πρέπει το ξενοδοχείο να βρίσκεται μέσα και σε αυτές τις απαντήσεις.
Σε αυτό το άρθρο έχω κάνει μια αρχική προσέγγιση του πως επηρεάζεται το SEO του ξενοδοχείου από το GEO.

Σχετικά με τον συντάκτη του άρθρου
Είμαι ο Κύρος Ασφής και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του internet για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια εξειδικεύομαι στην παροχή υπηρεσιών digital marketing για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεiς. Έχω βραβευθεί 4 φορές στα Greek Tourism Awards για την αύξηση του καναλιού απευθείας κρατήσεων καθώς και στην κατηγορία της Καινοτομίας. Διδάσκω στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Hospitality DIgital Marketing και Digital Marketing και Social Media. Είμαι προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα συνέδρια καθώς και αρθρογραφώ σε διάφορα onllne μέσα.